Gaat dat luisteren, riep collega-blogger Roel Kramer in 2014 in de Ondergewaardeerde 2014-battle. Het was de jaarafsluiter. De eerstvolgende publicatie in 2015 was tevens mijn allereerste participatie en sindsdien heb ik geen battle overgeslagen. Het onderwerp was de Noorse softrockband Captain Walker. Als liefhebber van de betere jaren zeventig-softrock trok deze combinatie van Eagles, Bread, Seals & Crofts en America mij meteen aan. Schitterende harmonieën en pakkende liedjes, die mij acuut terugbrengen naar mijn jeugd. In de V.S. noemen ze softrock ook wel adult-orientated rock. Alsof alleen volwassenen ernaar zouden luisteren. Maar ja, wat kan je verwachten van een land waar ze decennia lang zwarte muziek als een entiteit behandelden?

De tekst gaat over een man die een vrouw achterna reist die plotsklaps uit zijn leven verdwenen is. Mevrouw was kennelijk op zoek naar een ander leven. In New York ziet hij haar lachend en vrolijk en hij wil haar graag aanspreken met de brandende vraag: waarom? Maar hij is bang dat ze het als stalken ziet en de pantoffelheld besluit af te zien van de ontmoeting. Ik ben geen psycholoog, maar dit gebrek aan doorzettingsvermogen kon wel eens de reden van de breuk zijn.

I can see her from the other side of the road
She looks happier now that i’m left out in the cold

Toen ik mij voor deze blog in de band verdiepte bleek tot mijn stomme verbazing dat het bij deze éné elpee gebleven is. De heren treden nog wel heel sporadisch op. Wat is er gebeurt na dit geweldige debuut? Tijd dus om even met de heren te chatten. Wat is de stand van zaken? Laten we beginnen met de bandnaam: The name Captain Walker came to us by chance. In our first rehearsal studio there was a toy sheriff’s gun lying around. I have no idea who’s it was, but it had the name Captain Walker written on it. When we had our first gig booked we needed a name quick and looking around the room for inspiration the name Captain Walker caught our eye. We thought it had a nice ring to it, and sounded almost a bit mysterious. After that the name just stuck. There is a scene in the movie Mad Max: Beyond thunderdome where the lead character visits a group of children in the desert who tell the legendary tale of Captain Walker. The scene can be found on YouTube, and it’s quite fun to hear them talk about this legendary Captain Walker character.

Waarom is het album alleen op vinyl uitgebracht? To be honest, the plan originally was to release digital only, as we financed the recording and production ourselves. But when it was finally released it felt strange not having anything anything in to hold in your hand. So we decided that we should get a physical release printed, if not to sell a bunch of copies, then at least to have something to hold up and be able to say ‘Here’s something we spent a lot of time and energy on, and we think it’s actually pretty good’. Vinyl is really our preferred way of listening to music, so it felt natural to make that the priority. And we simply couldn’t afford to get CDs made as well. Maybe in 15 years there’ll be a deluxe edition box set, if there is still such a thing. We only actually only made 250 copies of the vinyl, so I guess it’s kind of rare in the grand scheme of things. We still have a few left though, available from our website.

Waarom stopte de teller na slechts één album? Is er zicht op een vervolg? We actually plan to record another album someday! But due to priorities and involvement in other projects we just haven’t gotten around to to it yet. Red: De mannen doen onder andere ook remixes voor andere artiesten. We were very happy how Way Back Home turned out, and I think a big part of that is that the songs were already worked out and arranged live and in rehearsals, which allowed us to record a lot of the basic tracks live in the studio. We could also record quite quickly. There are quite a few songs already written for a second album, but we want to be able to record in the same way, and that means a lot of rehearsing and some live work to really familiarise ourselves with the material. Time is of course a factor here, and due to other commitments we haven’t had the chance to really dig into it. Yet.. But we will!

Op jullie Facebookpagina is te lezen dat er heel af en toe optredens gedaan worden? Yes, we still perform! Not often, though, but then we never played live a lot! We have had a little break for a bit, but just started rehearsing again for an upcoming acoustic concert. A couple of new songs will be played, so it’s quite exciting for us to rehearse them. We are also reworking some songs from the album to fit in an acoustic and stripped down format. Ik kijk er naar uit, want Way Back Home smaakt naar meer.

Conclusie? Na zeven jaar heeft het album en de single nog helemaal niets aan kracht ingeboet. Sterker, ik draai het regelmatig onderweg (en terug naar huis natuurlijk). Het verveelt geen seconde en ik herhaal de oproep uit 2014: gaat dat luisteren!

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.