Als je naar het journaal kijkt, de krant leest, de sociale media er op naslaat zou je denken dat nagenoeg iedereen de weg kwijt is. Ik ga er mijn optimistische naïviteit er vanuit dat het boek wat Rutger Bregman schreef nog steeds klopt, dus de meeste mensen deugen. Staat  natuurlijk wel tegenover dat er behoorlijk wat mensen in de war zijn, van jong tot oud. Wachtlijsten bij GGZ en het aantal verwarde personen neemt niet echt af.

Vincent Damon Furnier maakte in 1978 er een prachtig album over, hij zelf was een tijdje in een kliniek opgenomen geweest, omdat alcohol toch wel een zeer overheersende rol in zijn leven speelde. We kennen Vincent natuurlijk allemaal als de onvolprezen Alice Cooper. Dat Alice Cooper eigenlijk de bandnaam was daar schreef Tricky Dicky in 2017 als eens over.

De opname in de kliniek was de inspiratie voor het album From The Inside. Een prachtig album waar Bernie Taupin ook een grote rol speelde als tekstschrijver. Iedereen zal het nummer How You Gonna See Me Now onmiddellijk herkennen, maar zoals zo vaak zijn er vaak nog prachtige stukken muziek te vinden op zo’n album. Een van die nummers is Jackknife Johnny. Het verhaal van van een veteraan die niet zonder geestelijke schade uit de strijd gekomen is. En dat wordt opgemerkt door die andere in de kliniek:

Dear Johnny, have you lost your way?
Or like denim and leather, are you faded and frayed?

Het tekstueel mooie nummer wordt alleen nog maar mooier door de muzikale omlijsting. De achtergrondzang maar vooral het hammondorgel geeft het nummer die emotie die je voelt als je luistert, het liefst op een behoorlijk volume. Het is weer zo’n pareltje wat ineens weer wordt herontdekt op moment dat je door je muzikale verzameling heen gaat. Ik kan de lezer alleen maar aanraden het conceptalbum nog eens goed te luisteren en te genieten van niet alleen Jackknife Johnny maar ook van bijvoorbeeld The Quit Room en het hilarische Millie And Billie. En Johnny? Die zit in een andere wereld en wordt daar welkom geheten:

Jackknife Johnny, you’re a bad jungle monkey
Tool of a dagger’s drawn world
Jackknife Johnny, them old vets gotta hate you
For bringing home that V.C. girl
Jackknife Johnny, welcome to our world

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.