De vraag op deze website die inmiddels één decennium telkenmale terugkomt is; wanneer noem je iets nu ondergewaardeerd? Wanneer het gaat om artiesten die nauwelijks bekend zijn, dan is het duidelijk. Soms gaat het echter om bekenden zoals Springsteen of Bowie waar over nummers geblogd wordt die minder bekend zijn. Maar er is ook nog een soort tussencategorie; wel een hit, ook een bekende artiest, maar veel te weinig gedraaid of zelfs vergeten. In die categorie valt Black Cat van Janet Jackson. Daarnaast zou ik Janet Jackson in Nederland ook als ondergewaardeerd typeren. Ze heeft slechts één keer in het jaar 2000 die grote Top 2000 lijst bereikt en ze blijft altijd in de schaduw staan van die iets oudere broer Michael. Dat terwijl ze door het blad Billboard in de Top 10 van meest succesvolle artiesten aller tijden wordt geplaatst en ook nog één van de best verkopende artiesten aller tijden. En toch…. in Nederland was het album Control natuurlijk een groot succes. Het gerucht gaat zelfs dat broer Michael zijn album Bad vanwege het succes van zijn zusje iets heeft uitgesteld, omdat hij niet onder haar in de lijsten wilde staan (het is een gerucht, maar het zegt genoeg over het succes van Janets’ album).

Toen dat album Control uitkwam was ik dertien jaar en op slag verliefd op de schoonheid van Janet. Dat gebeurde me in die periode vrij snel overigens, maar deze dame vond ik toch wel bijzonder knap. Op de één of andere manier is dat na verloop van jaren overgegaan. Hoewel ze zichzelf niet zo ernstig heeft verminkt als broer Michael of zus Latoya ging ook bij deze Jackson de ‘natuurlijke schoonheid’ er wat mij betreft af. Maar goed… laten we het vooral over muziek hebben hier.

Ik nam na Control een andere afslag richting rock en metal en precies daar past het nummer Black Cat prima in. Net zoals sommige andere Jacksons heeft Janet naast heel veel soul ook een uitstekende rock inborst. Dat bewijst ze met Black Cat dat ondanks het rock karakter toch uitstekend thuis hoort op het album Rhythm Nation. Het heeft ritme, een goede beat en de snijdende stem van Jackson die het ook zo goed doet op de meer disco-achtige nummers.

Ook bij het nummer Black Cat zien we een groot verschil in waardering. In de V.S. kon het rekenen op een nummer één en in Nederland kwam het niet verder dan een schamele nummer 21 in de Top 40 en het hield het in die lijst maar zes weken vol. Hoezo ondergewaardeerd? Behalve dit nummer ben ik Janet helemaal kwijt geraakt, maar ik kom steeds meer tot de conclusie dat dit misschien niet terecht is. Dat is het leuke van Spotify, alle muziek van een artiest ligt voorhanden en zo ook deze. Ik ben erg nieuwsgierig naar haar nieuwe album Black Diamond. Dat is vanwege Covid uitgesteld tot nader order. Ik ben vooral nieuwsgierig omdat ze inmiddels moeder is geworden en zegt een heel persoonlijk album gemaakt te hebben. Na het maffe incident (nipple-gate) met Justin Timberlake, is zij in zekere zin persona-non-grata geworden in de V.S. Vanuit ons nuchtere perspectief gaat het natuurlijk helemaal nergens over, maar goed daar denken sommige Amerikanen anders over. Ik hoop dat het een mooi volwassen album wordt waar deze jongste telg uit de wereldberoemde familie mee terug komt en dat ze vooral haar muzikale Jackson trekjes (en trackjes) ten tonele brengt. Van een venijnige Black Cat naar een prachtige Black Diamond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.