I can’t believe I’m having to say goodbye to my friend and my brother. It’s almost too painful, waren de woorden die Chris Robinson sprak toen bekend werd dat Neal Casal overleden was. Doodsoorzaak zelfdoding. Neal slechts 50 jaar oud geworden, te jong en je vraagt je af waarom? Neal Casal was een begenadigd gitarist en zanger, zelf maakte hij tien albums en hij speelde met tal van grootheden. Neal is zo’n artiest die andere artiesten beter maakte. Ik leerde hem kennen als lid van The Cardinals de begeleidingsband van Ryan Adams en heb hem verschillende keren live zien spelen. Buiten het feit dat hij prachtig gitaar kon spelen was zijn zang ook adembenemend mooi.

Een prachtig bewijs daarvan staat op zijn eerste album Fade Away Diamond Time, het nummer Maybe California is een juweeltje. Melancholische alt-country zoals het gehele album. Even voor de duidelijkheid dat was zijn eerste album en wat voor één, ik denk dat menig collega muzikant er alles voor zou willen doen om met zo’n debuutalbum te komen.

So may these pages bring your words to life
May it all begin on some quiet night
And don’t forget the old times my friend
‘Cause you know they were good times

He never knew where the end was
Or even if he’d live to see
Or hear again from another
Who wouldn’t treat him just like some, like some memory

Ik schreef het al waarom dat is zo’n vraag die je kan bezighouden. Antwoorden zijn er niet en op zich is het ook niet meer zo belangrijk. Een begenadigd artiest die zijn eigen weg ging en zijn talenten gebruikte om, ik zei het al eerder, andere te laten schijnen. Naast Ryan Adams, speelde hij met Chris Robinson, The Jayhawks, Lucinda Williams en Willie Nelson om er maar een paar te noemen. Het is meer dan de moeite waard om de albums van Neal nog eens te luisteren en misschien kennis te maken met zijn muziek. Ik luister er nog regelmatig naar en het is en blijft van hoge kwaliteit, kortom het is verdomd goede muziek. En ondanks het feit dat Neal Casal er niet meer is heeft hij dat toch maar mooi achtergelaten.

One comment

  1. ‘Highway Butterfly’ lp/cd/dig ; geweldig eerbetoon ; 41 nummers , harstikke mooi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.