Nee, het is gek genoeg geen vuige garagerock track uit de jaren zestig of zeventig, dit Dead Moon Night. Al klinkt het wel zo. Zonder voorkennis zou je niet direct denken dat je naar een nummer uit 1989 zou luisteren. Werd er toen ook dit soort muziek gemaakt? Zeker dus wel! Het geluid is geen toeval. Fred Cole (zang/gitaar), zijn vrouw Toody Cole (bas/zang) en drummer Andrew Loomis zochten geen moderne sound of veel populariteit. Toch viel de band Dead Moon prima in de smaak in die tijd. Later ook wel trouwens. En nu nog steeds, want goede underground garagerock is van alle tijden.

Dead Moon werd opgericht in 1987. Je kon niet zeggen dat de Cole’s en Loomis in die tijd jonge hippe vogels waren op zoek naar een oud geluid. Fred Cole was met name al jaren actief, vanaf 1964, hij was gewoon zonder tegemoetkomingen de muziek blijven maken waar hij van hield. Hij was vooral dus authentiek, een muzikant overgebleven uit de jaren zestig die een stuk van het volle maanlicht mede op zich kreeg begin jaren negentig. Dead Moon kwam uit Portland, Oregon, een paar honderd kilometer ten zuiden van Seattle. Het cult-trio begon bekend te raken bij de liefhebbers, vooral ook in Europa. Het oude Dead Moon mono-geluid deed het goed tussen het nieuwe geweld van de grunge.

Dead Moon Night staat op het tweede album van de band, Unknown Passage. Het is de openingstrack en wellicht het meest bekende nummer van Dead Moon. Het is nog relatief lang ook, het komt gevaarlijk in de buurt van de vijf minuten. Zonder concessies en met veel passie maak je memorabele nummers. Het authentieke en agressieve geluid is een vette bonus. Zet het op en luister ernaar. Voel de scherpe randen. Binnen no-time ben je nat van het bier en het zweet, en helemaal dood van het keihard loeien naar de maan.

D for disaster
E for my eyes
A for my anger
D before i die
M for mona
O oh good
O oh good
N for the night
Dead moon night

Dead Moon Night is lang niet de enige track van deze band die zo memorabel is trouwens. De band blonk uit in macabere stoempers: onweerstaanbare oer-tracks uit de grauwe, psychedelische rock-grond gerukt. Als voer voor nachtwezens, die graag meeschreeuw-zingen met een wegstervende stem. Er komt echter jammer genoeg niks meer, de nacht is gevallen. Dead Moon was al eens gestopt, en is nu ook nog eens voor twee derde in het duister gehuld. In 2017 stierf Fred Cole, nadat drummer Andrew Loomis al in 2016 was overleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.