Soms voel ik me net een mol. Graven door de vele muzieklagen in de popgeschiedenis. Op zoek naar vergeten liedjes en onontdekte goudklompjes. Als een kind zo blij wanneer ik weer wat ontdekt heb en de figuurlijke vlag gaat uit wanneer het dan ook nog eens uit Nederland blijkt te komen. Volgens de stelling dat waar er een is er meer moet zijn duik ik dan ik de geschiedenis van de zanger(es) of band. In dit geval begon het met Interior, werd Soviet Sex om te eindigen als Blue Murder.

Interior van de gebroeders van der Ploeg was een kort leven beschoren en leverde een single en een EPtje op. Met de komst van beeldend kunstenaar Peter Klashorst veranderen ze de naam in Soviet Sex; de drummer had inmiddels zijn stokjes uit het raam gegooid en dus gingen ze verder met een ritme-box. Het geluid is apart en de bandleden ook; ze hebben een eigen discotheek en piratenzender. Oor schreef in die dagen dat de muziek Psycho disco, verankerd in chaos, distortion en feedback, de acid-kick voor mensen van nu is. Het stemgeluid heeft veel weg van David Byrne. Na hun enige album Happy End valt de groep uit elkaar.

De broers richtten Blue Murder op, die meer in de New Wave verankert is. In vier jaar tijd worden er maar liefst vijf prima albums opgenomen. Niet alle recensies zijn positief, maar het derde album Energized trekt wel de aandacht vanuit Engeland waar ze in een Amsterdam-special van The Tube met Jools Holland mogen opdraven. In Nederland krijgen met name de singles Stalking The Deerpark en (mijn favoriet) Talk Talk Talk enige airplay en levert hen een invalbeurt op Pinkpop op.

Na het vijfde album in 1987 valt de band uit elkaar en wordt de naam Blue Murder aan hardrocker Ted McKenna (Michale Schenker Group) overgedaan. De van der Ploegjes gaan (weinig succesvol) verder als Astral Bodies.

In 1996 besluiten ze samen met Klashorst de koppen weer bij elkaar te steken en her-activeren Soviet Sex met Ellen ten Damme (zang, viool en toetsen). Het album Hotel Winston is een uitstekende mengelmoes van rock, new wave en pop. Soms met een vleugje Velvet Underground. Als single wordt de enige Nederlandstalige track uitgebracht: Niet Met Jou. Het wordt geen hit, maar wel in mijn boekje. Schitterende punkrock van Vaderlandse bodem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.