I need a new dust filter for my Hoover MaxExtractPro model 60, can you help me with that? Breaking bad. Juist. Bel je Ed ‘the disappearer’ van The Vacuüm Shop en zeg je deze zin, dan is dat een wachtwoord om een nieuwe identiteit aan te vragen. Voor ik geloof 125.000 dollar regelt Ed een nieuwe naam voor je, een nieuw paspoort zodat je een totaal nieuw leven kunt beginnen. Voor als je zo erg in de problemen bent geraakt dat je geen enkele uitweg meer ziet dan te verdwijnen, dan bel je Ed. Ed verzint ook een levensachtergrond voor jouw nieuwe ik – die je uit je hoofd moet leren – zodat je aan mensen die in je geïnteresseerd zijn kunt vertellen waar je vandaan komt.

Make the call and leave it all

Hey, das een mooi bruggetje naar een ondergewaardeerd liedje. Dat is toch even toevallig. Het is alweer veel te lang geleden dat ik een blog heb geschreven voor deze mooie site, dus hoogtijd om weer eens in de pen te klimmen.

Make The Call, Leave It All van De Staat is zeker niet ondergewaardeerd, maar waarschijnlijk wel bij de liefhebbers van de Top 2000. Het staat er niet in en dat is best raar voor een liedje die door 3FM song van het jaar 2016 werd uitgeroepen. Zelf luister ik veel naar het radiostation Kink en daar word Make The Call, Leave It All regelmatig gedraaid. De Staat is geen super toegankelijke muziek, omdat het geen standaard rockband is. De Staat maakt een nieuw soort muziek met vleugen van rock, rap, dance, pop en Beastie Boys. Misschien lijkt het laatste nog wel het meest op de muziek die de band maakt, maar toch is De Staat echt iets unieks. Dat vond de staat der Nederlanden ook en die besloot hun in 2016 een subsidie toe te kennen van bijna een miljoen euro, verdeeld over vier jaar. Dat dit voor enige ophef in de sociale media, zoals Wikipedia het omschrijft, is niet zo gek.

De bandnaam is een klassieke compositie van een man die zich afzette tegen het conservatisme in de muziekwereld. Deze man, genaamd Louis Andriessen, schreef in de jaren 70 het stuk ‘de Staat’ als een bijdrage in het debat over de verhouding tussen muziek en politiek. Persoonlijk vond ik De Staat een lange tijd maar een rare band, die het zo nodig net allemaal weer even iets anders wilde doen. Ik ben ze zeker gaan waarderen en daar heeft het eerder genoemde radiostation zeker aan bijgedragen. Make The Call, Leave It All is een poppy nummer en het refrein is heerlijk catchy. Het is een goede introductie voor een iconische band, die voor een verandering staat. Daarbij kan iedereen zich wel een moment herinneren waarin hij of zij tegen dat ene telefoontje opzag, maar gewoon even moet doen om door te gaan of om een begin te maken met een nieuwe stap in je leven. Misschien is het een aanmelding voor een studie, een akkoord gaan met een nieuwe baan, waar je huidige baas nog niks van weet, of het bellen van een oude vriendin die je na een ruzie niet meer hebt gezien.

Maak de beslissing, voorkom dat je leven niet week in week uit hetzelfde blijft, doe gewoon even iets nieuws, stap uit je comfort zone. Geef nieuwe muziek een kans. Maar hey, dat hoef ik jou niet te vertellen als lezer van deze blog.

Make the call, leave it all

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.