De muziekwereld kent bijzondere artiesten. En eerlijk gezegd, ik hou er wel van. Er zitten zoveel verhalen in.  Neem nu Jerry Moore. Wie?, zul je wellicht afvragen. En inderdaad, de man heeft geen rijke loopbaan in de muziek achter de rug. Sterker nog, toen zijn loopbaan begon, eindigde die gelijk alweer. Ik moest hard zoeken, om toch iets van de man te vinden op internet. En dat terwijl hij wel een bekend nummer heeft gemaakt. Feit is echter dat de man in 1967 een prima album heeft gemaakt en daarna langzamerhand uit beeld is verdwenen.

Jerry Moore werd ontdekt terwijl hij op straat zijn eigen geschreven folknummers aan het spelen was en hij kon gelijk een platencontract tekenen. Life Is A Constant Journey Home is het album wat in 1967 uitkwam. Het meest bekende nummer is The Battle Of Birmingham wat over de door de Ku Klux Klan verwoeste Baptisten Kerk in Birmingham (Alabama) waarbij vier meisjes omkwamen gaat.

Bijzonder is dat het hele album door hem zelf geschreven is, en dus echt ook gelijk ergens over gaat. Dit klinkt in het hele album door. Elementen van folk, gospel en R&B, maar met name zijn sociale hart in de teksten klinkt door.

Het titelnummer is mijn favoriet. Hij klinkt hier haast dromerig, en dat wordt ondersteunt door de muziek. Een schitterend nummer en wellicht het meest atypische nummer tekstueel gezien van het album, maar  eigenlijk is de titel al een hele mooi filosofische tekst.

Helaas was het na dit album gelijk voorbij. Uiteindelijk besloot Jerry niet verder te gaan in de muziekindustrie en hij vervolgde zijn weg als straatpredikant. Langzamerhand verdween hij in de anonimiteit. Daarom vandaag toch dit podium. Een mooi album, sociaal relevant, maar zonder boosheid. Jammer dat we niet meer van hem te horen hebben gekregen.

One comment

  1. Mooie beschrijving hoor. Dank voor het uitzoekwerk. Goeie LP hoewel de nummers naar mijn mening wel veel op elkaar lijken. Ik werd vooral getriggerd door Eric Gale die ik als gitarist bij andere bezettingen ken. Maar de LP blijft in mijn verzameling en 1 x per jaar geniet ik ervan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.