Op 8 februari 2021 overleed Mary Wilson, een van de oprichters van de legendarische Motowngroep The Supremes. Een van de grootste vrouwengroepen die de muziek ooit heeft voortgebracht.

De groep begon in 1959 als The Primettes en in 1961 werd de naam naar The Supremes veranderd. Mary Wilson is het enige lid dat vanaf de oprichting tot het einde van de groep, in 1977, is gebleven. De andere originele leden van de groep waren Diana Ross, Florence Ballard en Betty McGlown. In de samenstelling van Ross, Ballard en Wilson is de groep in 1988 opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame, ontvingen ze een ster op de Hollywood Walk of Fame en zijn ze opgenomen in de Vocal Group Hall of Fame. Halverwege de jaren ’60 waren The Supremes wereldwijd net zo populair als The Beatles. Diana Ross is altijd als meest prominente lid van The Supremes naar voren geschoven, soms tot ongenoegen van Wilson en Ballard. Hoe het ook zij, Mary Wilson wordt nu geërd zoals ze dat verdient. Met The Supremes is ze verantwoordelijk voor een ongelofelijke muzikale nalatenschap.

Voor deze bijdrage heb ik gekozen voor een nummer dat niet behoort tot het tijdperk van Diana Ross. In 1972 brachten The Supremes – toen bestaande uit Mary Wilson, Jean Terrell en Lynda Laurence – het album The Supremes Produced and Arranged by Jimmy Webb uit. When Can Brown Begin, geschreven door Jimmy Webb, is een van de nummers op dit album en voor mij één van de mooiste ondergewaardeerde pareltjes van The Supremes. Het is mijn ogen een van de mooiste en meest aangrijpende nummers over rassenverhoudingen. Krachtig en emotioneel met prachtige harmonieën, onder aanvoering van de leadvocalen van Jean Terrell.

The day turns bright, the night turns wonderful
Twilight never really brings into an end
If white is right and black is beautiful
Lord, tell me when can brown begin?
Tell me, people, when can brown begin?

The Supremes Produced and Arranged by Jimmy Webb (ja het bekt niet zo lekker) is een van mijn favoriete Supremes albums. Het is een prachtig soulvol album. Mary Wilson, de reden om deze bijdrage op dit moment te schrijven, kreeg op het album zelf ook de kans om te schitteren. I Keep It Hid, ook een ondergewaardeerd pareltje, wordt gezogen onder leiding van haar mooie vocalen. Beluister het vooral eens (onder de bovenstaande link).

Diana Ross heeft zoals we allemaal weten een zeer succesvolle solocarrière. Florence Ballard overleed in 1976 als gevolg van depressies, een alcoholverslaving en armoede. Haar dood wordt omschreven als one of rock’s greatest tragedies. Met het overlijden van Mary Wilson blijft alleen Diana Ross als één van de grote drie Supremes over.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.