Hoeveel muziek je ook hebt geluisterd, er is gewoon teveel muziek om allemaal te luisteren en dan blijft soms ook gewoon goede muziek onder de radar. In het verleden had ik al eens iets van Regina Spektor beluisterd, maar dat bleef niet zo hangen. Tot onlangs.

Het mooie van de Snob 2000 is dat er zoveel verschillende muzieksoorten, bands en artiesten in staan, waarvan je vaak wel, maar soms ook nooit van gehoord hebt. Of dat het artiesten zijn die je nooit zo zijn opgevallen. En dan opeens door een bepaald nummer komt het licht er wel op te staan. Daarom is en blijft het ook leuk om door die Snoblijst te grasduinen. Lang niet alles past in mijn straatje, maar geregeld doe ik leuke ontmoetingen op. Dit was het geval met Regina Spektor dus. Wel in de Snob 2000, maar nog niet over geschreven op dit podium. Hoog tijd dus om die omissie te herstellen.

Geboren in Moskou (1980) verliet zij met haar familie Rusland in 1989. Het was de tijd van Perestrojka, de val van de muur, maar ook in Rusland de oplaaiende haat tegen Joden en dat wat voor de familie reden om het land te verlaten. Via omzwervingen in Europa, kwam het gezin uiteindelijk in New York terecht.

Regina was al op jonge tijd met muziek bezig en omdat zij haar piano in Moskou moest achterlaten, oefende zij op tafels en andere harde ondergronden uit het hoofd haar pianospel. In New York vond ze in een synagoge een oude piano en uiteindelijk ging ze ook klassieke piano studeren. Naast piano speelt ze ook gitaar, maar wel wellicht nog meer opvalt is haar stem. Een beetje Joni Mitchell, maar dan met veel meer afwisseling.  Haar bereik is aardig groot en dat laat ze ook regelmatig zien.

The light was shining in my eyes before I closed them
And all the dreams I had the night before were gone
The faces that I’d seen looked so familiar
But I forgot them all when I saw the sun

I know the morning is wiser than the evening
I know that all of life just happens in between
So many things I know, but they don’t help me
Each day I open up my eyes and it begins

The light comes shining in my eyes
The light comes shining in my eyes

The Light is wonderschoon, waarbij Regina in haar ziel laat kijken. Zelf schrijft ze eigenlijk nooit autobiografisch, maar ontspruit alles uit haar verbeelding. En dat leidt regelmatig tot mooie songs, en daar is dit zeker een voorbeeld van. Onderstaand YouTube filmpje is een opname bij Jools Holland, maar luister ook zeker eens naar het origineel, wellicht nog mooier en iets meer georkestreerd.

Ik raad het iedereen aan, duik nog eens in die mooie Snoblijst. Je wordt niet teleurgesteld! Een mooie ontdekking!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.