Sommige liedjes hebben ‘iets’ en in het geval van Nightlife was het de start van de carrière van Willie Nelson. Hij had al een aantal weinig succesvolle singles uitgebracht en in 1958 had hij financiële problemen mede door de geboorte van zijn zoon. Hij probeerde zijn liedjes te verkopen, maar er waren geen gegadigden.

In die dagen werkte hij als DJ voor een lokaal radiostation en was sessiemuzikant. Gedurende de rit naar huis schreef hij nieuwe liedjes en ineens kwamen de zinnen When the evening sun goes down, you will find me hanging ’round en The night life ain’t no good life, but it’s my life. Hij verkocht het lied voor $ 150 en samen met Paul Buskirk namen ze het lied op, maar D Records weigerde het omdat het geen Country was. Toen Nelson stelde dat hij het dan elders zou uitgeven dreigde zij met een rechtszaak, zodat de single als Nite Life door Paul Buskirk & The Little Men Ft. Hugh Nelson uitgebracht. Het was geen succes.

Twee jaar later neemt Countryzanger Ray Price het op voor zijn gelijknamige album en het werd een redelijke hit met als gevolg dat Doris Day het ook opnam. Nelson zelf besluit het daarom in 1963 nogmaals en onder zijn eigen naam op te nemen. Wellicht doordat Nightlife in meerdere hokjes geplaatst kan worden, werd en wordt het door allerlei artiesten gecovered: Al Hirt, Chicken Shack met zangeres Christine McVie, Bobby Vinton, Marvin Gaye en B.B. King, In 1974 neemt Thin Lizzy het op voor het gelijknamige album Nightlife. Er zouden er nog velen volgen waaronder een souluitvoering door Aretha Franklin, maar voornamelijk in de Country, Jazz en Bluesgenres. Het is inmiddels een klassieker geworden.

De beste uitvoering is moeilijk te bepalen, want die van bijvoorbeeld David Lee Roth is uitstekend, maar persoonlijk kies ik voor die van Flavium uit Apeldoorn. Opgericht in 1969 en na veel optredens komt pas in 1975 hun debuutalbum uit (Bad Luck) en zij zijn sindsdien de meest consistente Bluesgroep van Nederland. Dankzij het debuutalbum krijgen ze een uitnodiging de begeleidingsband van John Lee Hooker op zijn Europese tournee te worden. In 1980 nemen ze Nightlife op dat zelfs zes weken in de Tipparade verblijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.