Een superster in Amerika, diezelfde status haalde ze in Nederland niet. Patti LaBelle is een van de eeuwige grande dames van de muziek en daarom schrijf ik heel graag een bijdrage over één van haar mooie nummers. De vrouw heeft echt een stem als een klok en gaat van de laagtes loepzuiver de hoogtes in. Ze staat dan ook bekend om haar krachtige stem met een groot bereik én de emotie.

The Godmother of Soul, zoals ze vaak wordt genoemd, scoorde met LaBelle (eerst The Bluebelles, later Patti Labelle & The Bluebelles) veel hits, waarvan Lady Marmelade het beste is blijven hangen in ons land. Het zou één van de eerste grote funkgroepen worden. De groep heeft nog met The Who getoerd. Het einde kwam in 1976 en Patti LaBelle begon aan een succesvolle solocarrière, die aanvankelijk wat moeizaam van de grond kwam. In 1983 kwam pas echt groot succes, dat sindsdien ook niet meer is losgelaten met de nummer een R&B hit If Only You Knew. Echt een fantastisch nummer. Patti scoorde vooral veel succesvolle R&B singles, dertien behaalden de top 10. New Attitude en Stir Ut Up werden ook grote cross-over (pop) hits. In 1986 behaalde Patti’s album Winner In You de eerste positie op de hitlijsten. Op dit album stond haar succesvolle duet met Michael McDonald: On My Own. In 1992 won ze haar eerste Grammy voor het album Burnin’, gevolgd door een tweede Grammy in 1999 voor het livealbum Live! One Night Only.

Met een karakteristieke stem die zoals gezegd glorieus is in zowel de hoogtes als de laagtes ben ik toch wel verbaasd dat haar muziek niet echt is aangeslagen in Nederland. Alleen On My Own met Michael McDonald werd een hit, maar er zijn zoveel ondergewaardeerde pareltjes. Een van deze nummers staat het album Tasty, uit 1978. Little Girls, geschreven door Allee Willis, is Patti’s favoriet uit haar eigen repertoire en ik vind het zelf uiteraard ook een schitterende plaat. Het nummer heeft een diepgaande songtekst die gaat over de liefde en het gevoel van veiligheid die een man aan zijn partner geeft. Of je je er nou mee identificeert of niet, Patti’s vocalen zijn prachtig, emotioneel en veelal ingetogen. De grote noten bewaart ze voor het einde van het nummer. Het nummer laat alle laagtes, hoogtes en dieptes van haar stem volledig tot haar recht komen, vol emotie, schitterend! Voor mij één van Patti’s beste nummers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.