Als jouw vader een legendarische en invloedrijke artiest was dan is dat waarschijnlijk eerder een vloek dan een zegen wanneer je zelf ook een carrière uit de grond probeert te krijgen. Je loopt altijd de kans vergeleken te worden met het werk van die beroemde vader. Daar kunnen alle kinderen van The Beatles over mee praten die later zelf het muzikale pad probeerden te bewandelen. Julian Lennon was de eerste zoon van een ex-Beatle en had daarin in de jaren ’80 redelijk succes. Hij scoorde wereldwijd twee grote hits met Too Late For Goodbyes en Saltwater. Die laatste (waarop het de bedoeling was dat George Harrison een slide gitaarsolo zou spelen) is zo Beatlesque dat de vergelijking onmogelijk te vermijden is. Wat bij hemzelf enkel ergernis opwekte overigens, waardoor hij ook een lange tijd zich weer terug trok uit de muziekwereld.

De band die hij met zijn vader had was dan ook niet bepaald de meest ideale vader-zoon relatie. Zijn moeder Cynthia Powell, John Lennon’s eerste vrouw, raakte ongewenst zwanger. John Lennon zou hierover later een keer beweren dat zijn oudste zoon werd verwekt vanuit een fles whisky op een zaterdagavond in een dronken bui. Toen Julian eenmaal was geboren hield John dit publiek geheim, omdat net de Beatlemania was uitgebroken. Het waren niet de meest sympatieke jaren van John Lennon. Als klein jochie kon Julian het niet begrijpen dat zijn vader zong dat liefde alles was wat je nodig hebt, terwijl hij de liefde van zijn vader niet voelde. Zijn vader’s compagnon Paul McCartney was in zijn jeugd meer een vaderfiguur voor hem dan zijn eigen vader.

We weten allemaal hoe het is verlopen. John ging er uiteindelijk in 1968 vandoor met Yoko Ono. De scheiding zorgde ervoor dat een troostliedje van Paul voor Julian een klassieker werd (Hey Jude). Jaren later kwam er weer beter contact tussen John en Julian, maar dat was uitgerekend in de periode van John’s zelfgenoemde ‘Lost Weekend’ waarin hij 18 maanden gescheiden was van Yoko. Julian zei hier later over dat hij aan deze periode wel goede herinneringen bewaarde, maar dat de opvoeding die hij heeft gehad (of juist het uitblijven daarvan) ervoor heeft gezorgd dat hij zelf nooit aan kinderen heeft willen beginnen.

Julian brengt nog maar zelden muzikaal iets uit en houdt zich de laatste jaren meer bezig met fotografie. Toch kwam er in 2011 (toch ook alweer negen jaar geleden) na 13 jaar weer het album Everything Changes uit met daarop de gevoelige persoonlijke pianoballad Beautiful. Een eerbetoon aan dierbaren die hem in de jaren van zijn leven waren ontvallen. Of hij daarbij ook zijn vader rekent heeft hij tot nu toe niet verteld. Vier jaar later overleed zijn moeder Cynthia. Daaraan droeg hij het nummer wel op in een speciale video die hij kort na haar overlijden plaatste.

2 comments

 1. Prachtige tekst over Julian.
  Julian is ook al jaren bezig met zijn White Feather Foundation, een stichting die onwijs goed werk levert.
  Super blij dat ik hem een aantal jaar geleden even heb mogen ontmoeten en met hem op de foto kon

 2. Dear Julian, what a great song for your dearest mother.
  She was a very beautiful women!!!!
  Have a healty and lucky life.!!!
  big Hug xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.