Wat moet je doen als act om het predicaat veelbelovend te ontstijgen? Wat Cashmyra betreft is het een kwestie van gewoon met lef verder gaan. Een mogelijk probleem lost zich dan als vanzelf op.

Wat hebben we in Nederland toch ontzettend veel talent! Als je als muziekliefhebber je oren goed open zet hoef je je geen moment te vervelen. Voor mij geldt dat ik het soms niet eens ver hoef te zoeken. Op fietsafstand kom ik al heel veel goud tegen. Ik woon in de provincie Groningen, dus ik heb het over Gronings goud, en in dit geval heb ik het specifiek over Cashmyra.

Na Charlie, de prima EP uit 2017, volgde voor Cashmyra de nodige erkenning. In 2018 werd de finale van De Grote Prijs van Nederland behaald en in 2019 werd de POPtalent Groningen award gewonnen. Mooi natuurlijk, maar dan wordt er vervolgens stiekem wel wat van je verwacht. Gelukkig bezwijkt Cashmyra niet. Laat staan dat er voor een makkelijke weg wordt gekozen. Integendeel, het is alsof alles wat vooraf ging slechts het begin is geweest. De eerste single van het duo van dit jaar, Zichzelf Oplost, is namelijk al veel meer dan alleen een bevestiging.

Het geluid van Cashmyra zou je kunnen omschrijven als kale postpunk. Als duo (drums: Djai-Mac Wolthof, gitaar en zang: Cashmyra Rozendaal) weet Cashmyra echter dit keer een wel een heel vurig bandgeluid neer te zetten. Er wordt lef getoond door juist te werken met een relatief eentonig gitaarrifje. Het nummer blijft echter continu spannend door toevoeging van de juiste hoeveelheid ongemak. Als geheel is het alles behalve vluchtig. De woorden en zinnen klinken niet behaagziek. De teksten zijn geen bijproduct, ze zijn een meer dan essentieel onderdeel. Het nummer houdt je vanaf het begin bij de les en weet je uit te dagen. Vervolgens knalt het explosieve refrein er ook nog eens lekker overheen, en dan weet je dat het helemaal goed zit.

Het zelfvertrouwen klinkt door in het geluid van deze single. Dankzij Zichzelf Oplost ga je reikhalzend uitkijken naar meer. Gelukkig is dat er al. Inmiddels is ook Hemelsblauw als single uitgekomen. Alles moest anders, maar ook hier ben ik heel enthousiast over. Er komt echter nóg meer dit jaar; het album Moreel Verwerpelijk komt uit op 16 oktober.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.