Bij een woning in het nieuwe appartementencomplex bij het havenhoofd hangt de vlag van de Confederatie. Geen idee waarom. Het is een vlag met een besmet verleden, de vlag van de Zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog; de staten die tegen afschaffing van de slavernij waren. De Confederatie verloor de burgeroorlog, de slavernij werd afgeschaft, maar ondanks de dubieuze geschiedenis is de vlag tegenwoordig nog steeds veel te zien; zelfs voor het raam van een appartement in Eindhoven.

Als ik de vlag van de Confederatie zie, moet ik aan David Eugene Edwards van 16 Horsepower denken. Daar kan hij niks aandoen, ik verdenk hem niet van sympathieën voor de Zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Integendeel.

Het komt door het concert dat 16 Horsepower in 2000 op Pinkpop gaf. De zonovergoten festivaldag liep op z’n einde en het afsluitende concert op het Noord-podium zou van 16 Horsepower zijn. Maar doordat de celliste haar bril kwijt was, begon dat optreden veel later. Het veld was al redelijk leeggelopen, ook omdat op de camping de voetbalwedstrijd Nederland – België op groot scherm zou worden vertoond. Ik koos voor de muziek, evenals m’n mede-festivalganger, die wel benadrukte eigenlijk niks met die reli-Americana van doen te willen hebben. Het was dat het alternatief voetbal kijken nóg erger was.

Ik denk dat m’n vriend iets te streng in de leer was om zich deze avond tot het evangelie van 16 Horsepower te laten bekeren, maar ik zag een waanzinnig optreden. Die dreigende, broeierige Americana, voor een select publiek fijnproevers. Wij waren de uitverkorenen die de donderpreken van David Eugene Edwards, met op de achtergrond een vuurrode avondlucht, gelaten ondergingen. We waren verdoemd, zeker, maar dan tot deze wonderschone muziek.

He is beyond the shadow
Of your doubt and mine
He is no man’s opinion
He is truth divine

Ik heb daarna nooit meer zo’n intens optreden gezien, ook niet toen ik Edwards jaren later als Wovenhand weer zag optreden. Hoe goed het ook was, het miste de bezieling, of gekte, van 16 Horsepower. In de jaren erna groeide 16 Horsepower op Pinkpop 2000 zelfs uit tot het beste concert dat ik ooit zag. In m’n beleving nam het mythische proporties aan.

Maar hoe zit het nou met die vlag? Een van de bezoekers zwaaide tijdens het optreden van 16 Horsepower met de vlag van de Confederatie. What are you waving that flag for?,’riep Edwards niet begrijpend vanaf het podium naar de man.

Hij kreeg geen antwoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.