De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Het was het enige stukje vakantie dat wij nog hadden nadat het in mei niet mogelijk bleek om naar het buitenland te vliegen: een weekendje Ameland. Maar we hadden geluk. Want terwijl de rest van Nederland zich hijgend en puffend aan ventilators en airco’s vastklampte, moesten wij besluiten of we ‘s avonds nou wel of niet een vestje aan zouden doen om dat spelletje buiten te kunnen spelen.

De koele zeewind maakte dat de 30 graden plus prima te overleven was. Het was maar een paar minuutjes fietsen naar het strand, dus eventuele extra verkoeling was dichtbij. En als we dan de kustlijn opzochten, rende ons dochtertje hard voor ons uit om er zeker van te zijn dat zij als eerste bij het water was. Running to the sea… Een vrolijke zomerherinnering.

Een groot contrast met Running To The Sea van Röyksopp. Een donkere tekst waarbij de kenners twijfelen tussen een lied over de aanslag in Utøya en het verlies van een dierbare door een zwaar ongeluk. En de bijbehorende clip stemt ook al niet vrolijk. Een vader die achtervolgd wordt door de herinneringen aan zijn verloren dochter. Hartverscheurend.

Maar het lied is o zo prachtig. De melancholische melodie, de onwaarschijnlijke combinatie met de licht uptempo beat en dan die prachtige vocalen van Susanne Sundfør eroverheen. Een brok in je keel. Of je nu denkt aan dat heerlijke vakantiemomentje met een vrolijk rond rennend meisje of meeleeft met de hoofdpersoon uit de clip.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.