Eurodance, maar dan uit de Verenigde Staten. De producties die Erick Morillo halverwege de jaren ’90 maakte, pasten naadloos in het dominante geluid van die periode. Al had zijn muziek toch overduidelijk een eigen, dancehall-achtige sound. Een sound die hij ook doortrok toen hij later Them Girls Them Girls produceerde voor de MTV-handpoppen Zig & Zag.

Maar de grootste hit van zijn hand was toch I Like To Move It onder het alias Reel 2 Real. Een nummer één-hit in onder andere Nederland, België en Frankrijk en een oorwurm die dankzij koning Julian uit de animatiefilm Madagascar in 2005 een tweede leven kreeg. Voor deze dance-act werkte hij samen met The Mad Stuntman uit Trinidad & Tobago. Een ‘toaster’ uit Trinidad & Tobago die zijn vocalen leende aan meerdere van zijn platen.

Mijn persoonlijke favoriet van Reel 2 Real is echter toch wel Go On Move. In Nederland uitgebracht als opvolger van die hele grote hit, maar in de Verenigde Staten toen al bekend bij het grote publiek. Het was oorspronkelijk bedoeld als een underground-plaat, maar door de aanstekelijke vocalen en de reggae-achtige vibe werd het uiteindelijk hun commerciële doorbraak. Pas na hun vijfde single doofde het succes uit.

Na de commerciële hoogtijdagen trok Erick Morillo zich terug om zich te kunnen concentreren op zijn werk als DJ en zijn eigen label Subliminal Records. Het bleek een juiste keuze. Gedurende zijn carrière werd hij drie keer gekroond tot beste house-DJ en drie keer tot beste internationale DJ. Hij kwam dit jaar voor het laatst in het nieuws vanwege zijn arrestatie in een verkrachtingszaak.

In de ochtend van 1 september 2020 is Erick Morillo dood aangetroffen in zijn huis in Miami. Waaraan hij is overleden is op dit moment nog onbekend. Erick Morillo is 49 jaar geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.