De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Oost West thuis best, het klinkt mooi en is het ook. De tuin is voor veel mensen nu schijnbaar een favoriete vakantiebestemming. Zelfs in reclames wordt daar volop aan gerefereerd. En tegelijkertijd ook een mooie aanleiding om aandacht te besteden aan zo’n parel uit het oeuvre van Pearl Jam. Op het album Ten staan er natuurlijk een paar, Black, Alive, Jeremy zijn tracks die tot verbeelding spreken en in elk lijstje van welk radiostation dan ook niet ontbreken. Het is en blijft een geweldig album en herbergt zoals gezegd ook een pareltje waar vaak veel minder aandacht voor is. Garden een prachtig meeslepend nummer.

Het onderwerp zelf is minder vrolijk, Garden of stone is een begraafplaats. Niet echt een plek waar je, uitzonderingen daargelaten, graag verblijft. Een nummer over oorlog en die wordt over het algemeen wel ver van huis gevoerd, ver van je eigen veilige thuis en tuin.

I will walk, with my hands bound

I will walk, with my face blood
I will walk, with my shadow flag
Into your garden
Garden of stone

In je eigen thuis bij je eigen huis kan je in je vakantie of daarbuiten heerlijk mijmeren over muziek. Waar gaat het nummer over, waar staat die tekst voor, wat bedoelen ze, hoe moet ik het begrijpen? En dat doen er veel meer meer. Regelmatig kijk ik op de site songmeanings.com en zo ook even bij dit nummer. En zo’n 68 reacties, zeer uiteenlopend waar het nummer over zou gaan. Een prachtig tijdverdrijf, zeker in vakantie om die te lezen en te ontdekken hoe verschillend en wat voor betekenis wordt gegeven aan dezelfde woorden. En dat maakt het luisteren van muziek, welk genre dan ook, zo mooi.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.