De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Solomon Burke is een bekende naam in de soulwereld. Vanaf 1955 nam hij singles op om pas zes jaar later zijn eerste Top 40 hit te scoren: Just Out Of Reach. Een jaar later kwam hij met de klassieker Cry To Me op de proppen, maar het ‘grote’ publiek vond deze beduidend minder interessant. In 1963 probeert hij met de zelfgepende single Words de hitlijsten te beklimmen, maar het strandde op de 121ste plek in de Billboard lijst. De achterkant is echter aanzienlijk catchier: Home In Your Heart en deze wordt door de radiostations tot voorkantje gebombardeerd, maar desondanks blijft het een vergeten klassieker. En dat is ook het vreemde met Solomon Burke; eigenlijk heeft hij nooit een echte stevige hit gehad. De grootste is Got To Get You Off My Mind uit 1965, maar ik ben ervan overtuigd dat het merendeel van de Nederlandse muziekliefhebbers vraagtekens bij deze titel zet, laat staan meezingen. Zijn bekendste is Everybody Needs Somebody To Love, maar dan in de uitvoering van The Blues Brothers. Na 1979 neemt hij vier gospelalbums op, maar dan wordt het heel stil.

In de nieuwe eeuw komt er wederom belangstelling voor zijn werk mede vanwege een contract bij Fat Possum Records, die een album uitbrengen met liedjes die op de plank waren blijven liggen maar geschreven waren door grote jongens als Tom Waits. Het leverde hem zijn eerste Grammy Award op en zijn carrière krijgt een nieuwe impuls. In 2002 wordt hij door Dereck Trucks gevraagd Home In Your Heart opnieuw te zingen. Nu zal Trucks geen ‘aha’ gevoel oproepen, maar op 13-jarige leeftijd toerde hij al met Buddy Guy en op zijn achttiende begint hij zijn eigen band om twee jaar later tegelijkertijd tot Allman Brothers Band toe te treden. In 1999 ontmoet hij blueszangeres en gitariste Susan Tedeschi en twee jaar later zouden ze trouwen. In 2007 besluiten hun krachten te bundelen en beginnen de Tedeschi Trucks Band die inmiddels al diverse Grammies op hun naam hebben staan. Trucks is pas 41 jaar, maar heeft al met grootheden als Bob Dylan, Eric Clapton, Junior Wells, J.J. Cale, Elvin Bishop, Herbie Hancock en David Sanborn samengewerkt.

De samenwerking tussen Burke en Trucks maakt Home In Your Heart een uptempo soulblues met vet en smerig gitaarwerk. Hij zou nog vijf studioalbums maken; de laatste was met onze eigen De Dijk. In 2010 overleed hij in het vliegtuig op weg naar Amsterdam voor een optreden met De Dijk. Hij is vermoedelijk overleden aan een longembolie, maar zijn bovenmatige lichaamsomvang en gewicht (160-180 kilo) zullen een bijdrage geleverd hebben.

I’ll travel over miles and down the highways, babe
Through the valleys every byway
Just to find me a home right now in your heart

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.