De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Wat doe je als je veel thuis moet zijn? Zelf heb ik daar zoals ik eerder wel eens schreef weinig moeite mee. Films, series, boeken, stripboeken en muziek. Ik vermaak mij wel. Een overvol Nederlands strand zonder schaduw en al dat vieze zand; ik krijg het er maar warm van. Nu heb ik de mazzel dat ik in een mooi gebied leef, in Zuid-Groningen op de grens met Drenthe. Nou, wat doe je dan in dat mooie gebied, fietsen! En wandelen natuurlijk. Gedurende de corona periode heb ik genoten van de rust en de natuur deed dat merkbaar ook, dat laatste was prachtig om te zien. Ook merkte ik steeds meer mensen op die ‘mijn’ wandel- en fietsroutes hadden ontdekt. En het toeval wil dat ik een perfect liedje heb om hieraan te verbinden.

In de jaren ’70 en ’80 scoorden Rufus & Chaka Khan veel successen en het werd toen beschouwd als één van de beste bands in de industrie. In Nederland is alleen Ain’t Nobody blijven hangen, maar de band heeft meer pareltjes op zijn naam staan. Vooral de albums Rags To Rufus, Rufusized, Rufus Featuring Chaka Khan en Ask Rufus vind ik top albums. Het zijn echte klassiekers. Somebody’s Watching You, Pack’d My Bags, Please Pardon Me, Sweet Thing, Fool’s Paradise,  Everlasting Love, Egyptian Song en Hollywood, een aantal van hun top nummers.

Rufus en Chaka Khan hadden elkaar wel gevonden, maar Chaka’s ster was rijzende en na de succesvolle periode wilde ze eigenlijk wel solo. En terwijl ze nog contractuele verplichtingen had met Rufus, die ze ook nakwam, verscheen er al solo materiaal van haar. In 1983 verscheen het laatste studioalbum van Rufus, zonder Chaka. Rufus is inmiddels al vier keer genomineerd voor een plek in de Rock and Roll Hall of Fame.

Voor deze bijdrage heb ik gekozen voor een pareltje afkomstig van het Album Rags To Rufus uit 1974: Walkin’ In The Sun, geschreven door Jeff Barry. Het is een prachtig nummer dat soul en funk combineert, met geweldige vocalen van Chaka.

And even a blind man can tell
when he’s walkin’ in the sun

Een hele treffende en mooie zin. Ook als je de zon niet ziet, voel je zijn warme aanraking. In het nummer bezingt Chaka de situatie dat iemand die na een lange periode van tegenslag en duisternis het licht opzoekt en dat ook vindt. Een goede periode breekt aan, het (zon)licht is gevonden. Het is simpel en o zo mooi. We hebben allerlei soorten muziek nodig, ook de liedjes die de duisternis een beetje wegnemen.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.