De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Vandaag richt ik de schijnwerpers op een vrouw(tje) van 1.45 meter met een stem als een klok. Ik heb het over Stephanie Mills. Veel fans in Amerika vinden dat ze daar zwaar ondergewaardeerd is dus in Nederland is dat natuurlijk nog veel erger. Soul en R&B zijn toch wel ondergeschoven kindjes in ons land.

Stephanie is geboren in 1954 en ze begon met het zingen van gospel in de kerk. Toen ze negen was speelde ze mee in de musical Maggie Flynn. In het Apollo Theater won ze zes weken achter elkaar de zogenoemde amateuravond. Daarop werd ze de openingsact van Isley Brothers. In 1973 scoorde ze haar eerste hit met I Knew It Was Love. Later ging ze naar Motown maar ze verliet het label in 1976 toen haar eerste twee platen niet succesvol bleken. In de jaren ’80 volgde meer succes, Stephanie begon met het spelen van Dorothy in de musical The Wiz. The Wiz is een Afro-Amerikaanse versie van The Wonderful Wizard Of Oz. Stephanie zong onder meer het nummer Home en dat werd één van haar bekendste nummers. Pas in 1989 nam ze het nummer daadwerkelijk op en in Amerika werd dat een grote hit.

In Nederland is Stephanie blijven steken op één hit, het prachtige I Never Knew Love Like This Before. Omdat we met z’n allen zoveel mogelijk thuisblijven plaats ik een beetje tegen de regels in twee nummers in deze bijdrage. Deze live versie van I Never Knew Love Like This Before op het Sinbad Summer Jam Festival in Aruba in 1998 is puur genieten dus die wil ik jullie niet onthouden:

Terug naar Home. Het werd geschreven (en de songtekst is mooi!) door Charlie Smalls en is dus geschreven voor The Wiz. Zogezegd nam Stephanie het pas jaren na The Wiz op, in 1989. In Amerika werd het terecht een hit, in Nederland is het geheel onterecht maar een ondergewaardeerd nummer. Stephanie weet precies het warme gevoel van een thuis te bezingen. Haar briljante vocalen zijn majestueus en samen met het mooie arrangement en de achtergrondzang van Take 6 vormt het geheel een lied waar je kippenvel van krijgt. Ik vind het onbegrijpelijk dat het bij ons amper aandacht heeft gekregen.

Behalve de musical was er meer succes voor Mills. What Cha Gonna Do With My Lovin, uitgebracht in 1979, bracht verschillende succesvolle singles voort en werd haar eerste gouden plaat. Ze volgde dit succes in 1980 op met Sweet Sensation, het album waarop I Never Knew Love Like This Before staat. Op haar album uit 1983, Merciless, staat een geslaagde cover van How Come You Don’t Call Me Anymore, Van Prince. Met Teddy Pendergrass volgden mooie duetten: Feel The Fire en Two Hearts. Andere grote hits voor Mills waren I Have Learned To Respect The Power of Love, I Feel Good All Over, (You’re Puttin’) A Rush On Me en Something In The Way (You Make Me Feel).

Zelf ben ik best wel een huismus dus veel last heb ik niet van de (inmiddels wat versoepelde) maatregelen die even bij dit kleine moment in de tijd passen, maar thuisblijven wordt voor degenen die dat helemaal niet leuk vinden een stukje aangenamer met een dijk van een zangeres en een schitterend nummer.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.