De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Op pad naar Hal, Salle de Baines, La Balcone of Gardenia. Rundumhause ben ik in de meivakantie al geweest. Liedjes dus over in en rondom huis, deze zomer. Het eerste liedje dat me te binnen schoot was Garden van Magnapop. Het titelloze album met de Halloweenpompoenen kwam in 1992 uit. Magnapop uit Altlanta, Georgia, die onder de vleugels van Michael Stipe opeens de hype van die zomer van 1992 werd. Negen liedjes in 24 minuten en de meeste liefhebbers van alternatieve muziek waren gezwicht. Liedjes in zekere zin in de traditie van Pixies, de grunge. ‘Heavy on the bass’, ietwat dromerige zang en goed gevoel voor melodie. Goede coverkeuze ook, met Big Stars 13. De plaat opent met Garden. Geen idee of dat liedje over de tuin gaat. He’s a garden, he’s a garden doet wat anders vermoeden. De rest van de tekst maakt niet duidelijk waar het liedjes nu echt over gaat (Kill the person that you fight with?), maar als de spotlight op Magnapop kan, is er voor twijfel geen ruimte.

Magnapop in 1992 dus. De darling van de indiepop. Zangeres Linda Hopper zal daar zeker aan hebben bijgedragen, want met haar overduidelijk aanwezige charisma wond zij iedereen om haar vinger. Tijdens het festival Popwerk op de marktplein in Den Bosch stond Magnapop op het podium. Het publiek brak uit in een (in mijn herinnering niet al te heftige) pogo. Linda vroeg meermalen bezorgd aan ons om wel voorzichtig te doen en een beetje op elkaar te letten. Wie nog niet voor haar was gevallen, smolt daar ter plekke.

Daarna was het een tijdje stil rond Magnapop. Berichten over Linda’s heroïneverslaving sijpelden door. Platen die daarna kwamen, heb ik niet meer gedraaid; Magnapop blijkt nog muziek te maken en op te treden. Voor mij was het met de titelloze eerste voldoende. De herinnering aan de zomerliefde van 1992 was genoeg.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.