Ze waren een van de meest invloedrijke Britse formaties ooit en zouden uiteindelijk door bandlid Jeff Lynne worden omgevormd tot Electric Light Orchestra: The Move. Halverwege de jaren ’60 ontstonden ze uit drie andere bands. Het idee was om de beste muzikanten van Birmingham bij elkaar te zetten en in die samenstelling trokken ze volle zalen in en rond de Engelse stad.

Ze werden opgepikt door Tony Secunda, de manager van The Moody Blues. Hij wist ze met allerlei publiciteitsstunts flink in de schijnwerpers te zetten. Toen ze uiteindelijk een contract bij een platenlabel aangeboden kregen, regelde hij zelfs dat de ondertekening van het contract plaatsvond op de rug van een topless model. Onder ogen van de massaal aanwezige media.

Maar bij de release van Flowers In The Rain vloog hij écht uit de bocht. Hij liet buiten medeweten van de band een ansichtkaart maken. Op die ansichtkaart prijkte de toenmalige premier van het Verenigd Koninkrijk, Harold Wilson, in bed met zijn secretaresse. De premier was hier niet van gediend. Hij spande een rechtszaak aan en won. Het gevolg: The Move moest alle verdiende royalty’s afdragen aan een goed doel naar keuze van Wilson.

In de jaren ’90 berekende The Observer al dat er op die manier meer dan twee ton door de vingers van de bandleden was geglipt. En nog steeds gaat er geld vanuit The Harold Wilson Charitable Trust naar diverse goede doelen, want het vonnis reikte ook over diens graf in 1995 heen.

Pijnlijk dus. Desondanks waren ze met deze plaat wél onderdeel van een historisch moment. Flowers In The Rain was op 30 september 1967 om 7.00 namelijk de allereerste plaat óóit die op BBC Radio 1 was te horen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.