In 1980 bracht Iron Maiden het gelijknamige album uit. Letterlijk de vorige eeuw en nog steeds zijn de mannen van Iron Maiden actief. De band is kenmerkend in zijn geluid, ritmes en gitaarriffs en solos. Iron Maiden een van de meest succesvolle hardrockbands aller tijden en terecht.

Inmiddels zo’n 30 albums uitgebracht – de live albums mee gerekend, en toch wil ik het graag over het pareltje hebben wat op het allereerste album te vinden is . Het album waar Bruce Dickinson nog geen zanger was, op het tweede album trouwens ook niet. Nee de zanger was Paul Di’Anno en hem hoor je dus ook in het meesterlijk mooie Strange World. Een van de allermooiste Iron Maiden nummers, maar zoals dat zo vaak gaat je hoort het bijna nooit. Het is zo’n nummer wat niet gaat vervelen. Qua opbouw is het subliem gedaan met prachtig gitaar geluid een baspartij die ondersteund en dan die fantastische gitaarsolo.

Een vreemde wereld en wat die wereld precies behelst, je kan er alle kanten mee op. Een utopische wereld, een droom of de wereld van Transylvania? Ik hou alle drie de mogelijkheden open en voor alle drie zijn er ook wel verwijzingen te vinden.  De vraag is natuurlijk of het er toe doet, nou nee, het is en blijft een pareltje dat wel weer eens opgepoetst mag (moet) worden.

The only place where you can dream, living here is not what it seems
Ship of white light in the sky, nobody there to reason why
Here I am, I’m not really there, smiling faces ever so rare
Let’s walk in deepest space, living here just isn’t the place

Oh

Stalks of light come from the ground, when I cry there isn’t a sound
All my feelings cannot be held, I’m happy in my new strange world
Shades of green grasses twine, girls drinking plasma wine
A look at love, a dream unfolds, living here, you’ll never grow old

Oh baby

Don’t you hear me call? Ooh

Dit ondergewaardeerde nummer staat dus op het eerste officiële album van Iron Maiden. Een jaar eerder bracht Iron Maiden een demo genaamd Spaceward uit  en daar stond de eerste versie van Strange World op. Inmiddels is het 41 jaar geleden dat deze track voor het eerst werd uitgebracht en ook in de hedendaagse vreemde wereld met corona blijft en is het een nummer om af en toe te ontsnappen uit de echte wereld, dagdromend in je eigen vreemde world.

One comment

  1. helemaal mee eens!!!
    heb hem vandaag 26-05 al wel 10 keer gedraaid.
    brengt veel herinneringen en emoties naar boven,niet alleen van toen der tijd (17jr) maar ook van recente jaren.
    up the irons.ted

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.