Nog maar kortgeleden was er ook al reden voor mij om te schrijven over Fountains Of Wayne. Op deze site beschreven de bloggers nummers over hoop. Met reden. We werden namelijk met elkaar geconfronteerd met onzekerheden en angst vanwege het Corona-virus. Fountains Of Wayne wist mij persoonlijk hoop te bieden middels het prachtige nummer Troubled Times, dus daar schreef ik over. Hoe duivels ironisch is het nu dat juist de bassist van de band van Troubled Times is overleden aan de gevolgen van dit klote virus. Adam Schlesinger is er niet meer. Hij werd slechts 52 jaar.

Troubled Times was geschreven door Chris Collingwood, de zanger en gitarist van de band. Het nummer verscheen op het tweede album van Fountains Of Wayne uit 1999. Daarvoor had de band in 1996 al meer dan een verpletterende indruk gemaakt met het titelloze debuutalbum. Een album waar de powerpop liefhebber nog steeds heel erg van weet te smullen. Mocht je het tot nu toe nooit van de band hebben gehoord, of je kent alleen Stacy’s Mom, doe jezelf een groot plezier door in ieder geval naar dat eerste album te luisteren. Het begint al ijzersterk met het nummer Radiation Vibe, de allereerste single van de band. Een van de allerbeste singles uit de jaren ‘90.

Adam Schlesinger was niet alleen de bassist van de band, hij was ook verantwoordelijk voor veel van de composities. Mooi voor een band om twee super songwriters in huis te hebben. Schlesinger heeft uiteindelijk ook niet alleen voor de band geschreven. Voor zijn nummer That Thing You Do – van de gelijknamige speelfilm uit 1996 – was hij zelfs genomineerd voor een Oscar. Verder staan er nummers van onder andere The Monkees, Fever High en Jonas Brothers op zijn conto.

Vanaf het moment dat zijn overlijden werd bekendgemaakt kwamen veel berichten tot me via de sociale media. Ik zag dat Nico Dijkshoorn snel reageerde door een mooi stukje tekst te delen, middels een podcast, over het nummer Sick Day. Iemand anders wist me dan weer op het hart te drukken vooral in deze blog ook aandacht te besteden aan het nummer Leave The Biker. Verder kwam bij mij thuis ook de nodige discussie tot stand. Mijn vrouw vond dat ik zeker Lost In Space niet mocht vergeten, en ze zette het geluid wat harder. Veel verschillende tracks worden dus als de persoonlijke favoriet genoemd. Uit dit alles blijkt wel hoe de band nog erg leeft. Ook al waren de heren vanaf 2013 niet meer actief.

Het is gek. Toen het nieuws bekend werd dat Schlesinger was overleden heb je uiteraard op dat moment een gevoel van verdriet en frustratie; de tranen staan even in de ogen. Echter je gaat vervolgens ook weer naar de muziek luisteren. De muziek die troost biedt en plezier. Je betrapt jezelf dan ineens op een lichte dansbeweging. Of je merkt dat je even lekker met je hoofd op en neer gaat. Je bent aan het meezingen zelfs. Langzaam maar zeker word je weer wat opgebeurd. Dat is nou dus typisch voor de lekkere vibe van Fountains Of Wayne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.