Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Er is altijd wel een goed verhaal te vertellen over muziek. Met name veel verhalen over echte eendagsvliegen zijn uiteraard erg de moeite waard. De start van een muzikaal avontuur, de weg naar het eerste succes en dan vervolgens de tragiek van een vroegtijdig einde. Je zou met zo’n aansprekend onderwerp iets creatiefs kunnen doen. Je kunt er een een boek over schrijven, bijvoorbeeld. Of een film over maken zelfs.

Neem bijvoorbeeld het verhaal van het bandje The Wonders uit Erie, Pennsylvania. In de zomer van ‘64 werden ze bekend dankzij het liedje That Thing You Do! Het was eerst een ballad, maar de drummer van de band, die stiekem een oogje had op het meisje van de zanger/componist, maakte er een uptempo nummer van. En toen klonk het ineens een stuk aantrekkelijker! Ze gingen toeren met een aantal bekende acts en zo werden ze zelf steeds populairder. Tot het moment dat hun eigen nummer in de landelijke hitlijst terecht kwam. En hoog ook, zelfs op nummer 2. Dat was fantastisch natuurlijk, maar toen gloorde het onvermijdelijke einde al.

Het hoogtepunt van de band was het moment dat ze het liedje konden spelen in het populaire programma The Hollywood Television Showcase. Op dat moment was echter de bassist al verdwenen met een aantal mariniers naar Disneyland. De zanger maakte het na het optreden uit met zijn vriendin, erg emotioneel allemaal, en op de geplande nieuwe opnamesessie de volgende dag verscheen alleen maar de drummer ten tonele. De band was niet meer. Gelukkig kreeg de drummer wel iets met de ex-vriendin van de zanger, toevallig ook nog de dochter van Steven Tyler, en ze leefden nog lang en gelukkig.

Wat een verhaal, toch!? Zou zomaar eens een film kunnen zijn.

De film That Thing You Do! uit 1996 was geschreven en geregisseerd door de bekende acteur Tom Hanks. Hij speelde er ook een rol in. De echte hoofdrolspeler van deze film is echter het zeer aanstekelijke nummer That Thing You Do. Een heerlijke jaren ‘60 pastiche geschreven door Adam Schlesinger, de bassist van één van mijn favoriete powerpop bands, Fountains Of Wayne. Deze band kun je uiteraard kennen van het aanstekelijke Stacy’s Mom, maar heeft nog veel meer topnummers gemaakt. Met name het debuut van Fountains Of Wayne, ook uit 1996, is van een powerpop perfectie die zelden is gehoord.

Het liedje That Thing You Do was in 1996 ook in het echt een hit. Niet zo groot als in de film, maar voor een namaak jaren ‘60 nummer presteerde het zeker niet slecht in de echte wereld. En heel eerlijk, het misstaat gewoon ook niet tussen echte hits uit ‘64. Het is verder een heerlijke guilty pleasure. Een nummer dat echt een ding met me doet, als het ware.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.