Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Toen bekend werd dat het zomerthema eendagsvliegen zou zijn heb ik snel een lijstje gemaakt, maar dat liep aardig uit de klauwen. Ik had binnen een mum van tijd genoeg titels om alle dagen van juli en augustus te vullen, dus schiften was dus het devies. Dus een ‘shortlist’ maken van die liedjes die absoluut niet mogen ontbreken en daar stond Elvin Bishop fier bovenaan. Bovendien bleek Fooled Around And Fell In Love niet meer in de keuzelijst van die andere jaarlijst te staan. Kip; ik heb je.

Geen idee waarom ik zo verliefd ben op dit nummer, want feitelijk gebeurt er niet zo veel. Ook tekstueel lijkt het tam, want het gaat over een versierder die ineens tegen de vrouw van zijn dromen aanloopt. Is het de gitaarsolo? Ik heb geen idee. Wel een advies….beluister nooit de verkorte singleversie, want de solo is er uit geknipt. Schande.

In 1963 ontmoette Elvin Bishop mondharpspeler Paul Butterfield en hij zal tot 1968 deel uit maken van zijn groep. Deze single kwam in 1975 uit en staat op het album Struttin’ My Stuff; zijn zesde soloalbum sinds 1969. Echter, van nature is Bishop dus een blueszanger en slidegitarist en hij beseft(e) de beperkingen van zijn stem. Slide is kind of like the voice I never had. Tijdens het inzingen van Fooled Around vond hij zijn geluid niet geschikt voor het lied en dus stelde hij voor dat mede-zanger Mickey Thomas de vocalen voor zijn rekening zou nemen. Het heeft overigens vier jaar geduurd voordat ik in de gaten kreeg dat dit niet Elvin Bishop was, want toen zag ik Thomas op televisie als de zanger van Jefferson Starship en vervanger van de vertrokken Grace Slick.

Bishop maakt nog steeds albums en treedt ook nog steeds op en Fooled Around staat altijd op de setlist. I figured out a way to have my cake and eat it too on that one. I play it as a slide instrumental, pretty much, with the guys singing background vocals, and they get the crowd to sing, and it works just amazingly well.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

http://https://open.spotify.com/user/snob_2000/playlist/0wlcptFeZlDV9XEd0hiCAt?si=_uNDjEyeQwugPNglApaXmA

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.