In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Het is de blues waard; ook al weet je dat het fout kan aflopen, toch begin je eraan. Het is de oervorm van risicomanagement. Je ziet de man of vrouw van je dromen, raakt verslingert aan hem of haar maar dat alles in de wetenschap dat het tot verdriet kan leiden. Je geliefde krijgt een vreselijke ziekte of dodelijk ongeluk, raakt verslaafd, steekt een ander overhoop of zichzelf in de schulden en verkoopt je halve inboedel of legt het – volkomen schaamteloos – openlijk met een ander aan, blijft teren op jouw poen en als je er wat zegt ben je een loser. Kortom, allemaal ingrediënten voor the blues.

Leslie West zong erover in 1972, samen met Jack Bruce en Corky Laing, op hun eerste album Why Dontcha. West, Bruce & Laing ontstond toen Mountain ophield te bestaan. Bassist Felix Pappalardi stopte ermee, waarop West en Laing Bruce strikten om als trio verder te gaan. De link tussen Mountain en Jack Bruce was die vertrekkende Pappalardi. Hij produceerde Disraeli Gears, Wheels of Fire en Goodbye, het tweede, derde en vierde album van Cream. Zo lag ook zijn productiewerk voor The Vagrants, waarvan Leslie West deel uitmaakte, ten grondslag aan het ontstaan van Mountain.

Wat deze bandleden met elkaar gemeen hebben is naast hun eigengereidheid een zekere rusteloosheid. Muzikanten in hart en nieren doch altijd op zoek naar een volgende uitdaging. Dat levert inspiratie en creativiteit op maar tussen de noten door voel je al de status quo, het elkaar gedogen, er moet immers brood op de plank; als ik weer wat anders wil ga ik een deur verder. Hoe je het wendt of keert, Why Dontcha is een lekkere plaat vol met stevige bluesrock en afwisselend leadzang door West en Bruce. Kwalitatief helemaal op orde en dus niet voor niets een aardig succes met plek 26 in de Amerikaanse albumlijst.

Een album dat recht deed aan hun status van alom gerespecteerde artiesten. Daarop volgde nog een tweede album, What Ever Turns You On, en een live-album, Live ’n Kickin’, al verscheen dat pas na het opheffen van de band. Eigenlijk viel die band al uit elkaar bij de opname van plaat twee. Het coke- en heroïnegebruik zorgde voor de nodige spanningen en irritaties. De liefde tussen West, Bruce en Laing was dan met krap twee jaar geen lang leven beschoren, hij was het zeker waard.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.