In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

The Rotary Connection. Bij velen zal de naam niet gauw een belletje doen rinkelen. We hebben hier niet te maken met alleen een ondergewaardeerd liedje, maar met een ondergewaardeerde band. Een introductie van Rotary Connection, die men omschrijft als een psychedelische soulband, lijkt daarom een logisch begin van deze bijdrage. De band is opgericht in Chicago, door Marshall Chess (zoon van Leonard Chess, oprichter van Chess Records), die hierbij hulp inschakelde van Charles Stepney. Er werden verschillende bandleden binnengehaald. Zo kwamen Bobby Simms, Mitch Aliotta en Ken Venegas over van The Proper Strangers. Bij Chess Records werkte destijds een receptioniste die toevallig een prachtige stem met een bereik van 5 octaven had: Minnie Ripperton. Ook zij werd bij de band gevoegd, evenals soullegende Sidney Barnes en Judy Hauff.

Het prachtige Love Has Fallen On Me is afkomstig van het album Hey, Love, dat is uitgebracht in 1971. De band werd toen gepresenteerd als The New Rotary Connection. De vocalen op deze plaat komen voor rekening van Shirley Walls (contralto), Minnie Ripperton (sopraan), Kitty Haywood (sopraan en alt) en Dave Scott (tenor). Charles Stepney neemt de piano, het klavecimbel, het orgel en de elektrische piano voor zijn rekening. Verder doet Sydney Simms de bas, Donny Simmons de drums, Phil Upchurch en Pat Ferreri de gitaar en Henry Gibson de conga.

Love Has Fallen On Me is geschreven door Andrew Lloyd Webber en Charles Stepney. Het is een nummer met veel laagjes dat uit verschillende onderdelen bestaat, zowel op vocaal als instrumentaal gebied. In het nummer wordt gezongen over de liefde en dan met name de realisatie dat men verliefd is (geworden). Het nummer is later gecoverd door Chaka Khan. Cissy Houston (moeder van), David Lasley en Alan Gorrie zingen mee op die plaat.

De muzikaliteit spat van de groep af en de hemelse vocalen zijn schitterend. Hoe kan het toch dat deze prachtige band nooit dé grote doorbraak heeft gehad? Het management wordt deels als schuldige aangewezen, want een kans om op Woodstock te spelen werd afgewezen, om op een meer lucratief festival in Toronto te spelen.

The Rotary Connection heeft zes albums uitgebracht tussen 1967 en 1971. Hun werk bestond uit eigen geschreven nummers (meestal geschreven door Charles Stepney en andere songwriters, waaronder Sidney Barnes en de toekomstige partner van Minnie Ripperton: Richard Rudolph) en covers, die radicaal te noemen zijn. Respect van Otis Redding, Ruby Tuesday van The Rolling Stones, Like A Rolling Stone van Bob Dylan en Tales of Brave Ulysses van Cream zijn een paar van deze covers.

Een beetje eerherstel voor de groep is er wel want sinds de jaren ’70 worden ze steeds meer erkend als een invloedrijke cultgroep. Hun muziek is door verschillende artiesten, waaronder Jay-Z, Fugees en A Tribe Called Quest, gesampled. Een sample van Love Has Fallen On Me is te horen in Drivin’ Me Wild van Common (ft. Lilly Allen).

Minnie Ripperton zou een zeer succesvolle, maar korte, solocarrière krijgen. In 1979 overleed zij aan de gevolgen van borstkanker, op 31 jarige leeftijd. Charles Stepney overleed drie jaar eerder, op 43 jarige leeftijd.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.