In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Persoonlijk ben ik geen fan van de hiphop zoals deze tegenwoordig gemaakt wordt. Nee, dat deden ze een paar decennia geleden toch veel beter. Ontstaan in de jaren ’80 in de achterbuurten van de grote steden in de Verenigde Staten kwam het tot een splitsing van stijlen. Aan de oostkust de nietsontziende, maatschappijkritische raps (met begeleidende dito beats) van Public Enemy, en aan de andere kant van het land ging het er iets milder aan toe. Nou ja, milder. N.W.A. rapten ook graag over hoe slecht ze het wel eens hadden. Over racisme door de politie, welke wijken je als blanke echt moest vermijden (en niet alleen in het donker) en over hoe lief meisjes voor je konden zijn (zie dat maar ruim).  Maar de muzikale begeleiding was een stuk relaxter, minder in your face. Het paste prima bij het warmere klimaat aan de westkust, Los Angeles en omgeving. om precies te zijn. Helaas was er ook snel de associatie met criminaliteit, dus de term gangsta rap was al heel snel bedacht

Zoals wel vaker bij acts die snel populair werden, lag ook de keerzijde van de roem al snel op de loer. Meningsverschillen leidden tot ruzies, en ruim een jaar na Straight Outta Compton stapte Ice Cube op. Hij zat niet lang stil, en begon een een solo-carriére. Al was het alleen maar om zijn ex-collega’s in de tegenaanval verbaal terug te pakken

It Was A Good Day komt in 1993 als single uit, maar staat op zijn een jaar eerder uitgebrachte album The Predator. Ice Cube (echte naam O’Shea Jackson) gebruikt zijn levensstijl van dat moment als inspiratie voor het nummer. Grote jongen in de hiphop. En als hij niet met muziek bezig is, dan is het wel met basketballen, sex, wiet roken of chillen met de homies. Met Yo! MTV Raps op de achtergrond. En ‘s nachts om twee uur de auto in om ergens wat te snacken. Als er dan ook geen matties waren neergeschoten, dan was het een goede dag in South Central. Ondanks de tijd van de rellen (en de ergste moesten nog komen, het was de zomer voordat Rodney King door de politie te hard werd aangepakt). En een goede, zomerse dag. Geen moeilijk idee

Ice Cube voelt dat hij een dijk van een song te pakken heeft. Ruim 15 jaar later zal het een van de populairste hiphoptracks aller tijden blijken te zijn. Met dank aan de sample van de Isley Brothers (Footsteps In The Dark). Het nummer verschijnt op het album Predator, dat tot zijn beste werken gaat behoren. Je kunt het gerust draaien op een zomeravond. In de tuin. Op het terras. Of al cruisend door de stad, of op de boulevard, in je auto. Vergeet die airco en draai de ramen open.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.