In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

In deze summer of love thema maanden graag uw hernieuwde voor misschien wel de perfecte Indie zomerhit: Big Sur van de Ierse The Thrills. In mijn herinnering is dit nummer onlosmakelijk verbonden aan de bloedhete zomer van 2003; een eerste blauwdruk voor de zomers die we recentelijk mochten beleven. Vergeet niet: 2003 was nog in de periode dat je ook gewoon slechte zomers had. Persoonlijk koester ik warme herinneringen aan de zomer van 2003. Aan het begin van dat jaar was ik begonnen met hardlopen, èn ik had voor het eerst een hond, twee redenen die maakten dat ik me nog levendig herinner dat we begin augustus 2003 ook al hard richting 40 graden gingen. Hardlopen werd tijdens die hittegolf tot een absoluut minimum beperkt en de pup mocht iedere avond gezellig mee voor een verkoelende zwempartij.

Hernieuwde aandacht trouwens, omdat het nummer in de eerste drie edities nog in onze geliefde Snob 2000 prijkte, maar om voor mij onverklaarbare redenen daar aan de verkeerde kant uit verdwenen is. Gelukkig is Big Sur nog wel consequent in de keuzelijst te vinden! Goeie zomermuziek hangt natuurlijk in belangrijke mate af van hoe zomers het weer in het betreffende jaar wel niet is. Een lied kan wel heel zwoel en tropisch klinken, maar als het vervolgens 6 weken achter elkaar regent blijft het nummer toch niet voor de eeuwigheid in het geheugen gegrift als zomerhit.

Vlak daarvoor, juni 2003, was ik op vakantie in de Alpen waar het ook onaangenaam warm was. Iedere middag na de siesta zat ik op het balkon met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen aan de horizon, terwijl de temperatuur 40 graden aangaf. Het moment van de dag om de pas aangeschafte debuut CD van de Ierse band The Thrills op te zetten. Lome, dromerige, en zonnige folkrock, die associaties oproept met The Byrds, The Beach Boys, een vroege R.E.M. of Teenage Fanclub. Meerstemmige zang, licht uptempo en met een snufje steelguitar op het juiste moment, maken duidelijk dat we hier van doen hebben met een uiterst fijne cross-over tussen surf-pop, britpop en een tikje country. Niet het soort muziek dat je van een Ierse band zou verwachten.

Hoewel… in de jaren ervoor verbleef de band een aantal keren langdurig in Californië om bewust inspiratie op te doen, en het resultaat mag zonder meer geslaagd worden genoemd. The Thrills klinken als de ultieme Westcoast band, wat nog eens versterkt wordt door de fragiele, bijna fluisterende zang van zanger Conor Deasy. Het album staat vol met verwijzingen naar het zonnige, bourgondische leven in The Sunshine State. Zo dus ook het nummer Big Sur, de naam van een bergachtig natuurgebied aan de Californische kust, en uiteraard terug te vinden op het album. Het nummer bevat een opmerkelijk citaat uit het nummer Theme from The Monkees, van de gelijknamige sixties groep. In de video precies het moment dat zanger Conor het zwembad in wordt getrapt, schijnbaar om te benadrukken dat The Thrills niet al te serieus willen overkomen. Genoeg summer dus in dit nummer, en wat betreft love lijken tekst en video het verhaal te vertellen van een verloren liefde.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.