In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Het klinkt als een hippie-mantra over vrije sex, maar de waarheid is minder kleurrijk. Stephen Stills was op een feestje in Londen, terwijl zijn vriendin in de V.S. was achtergebleven. Nou heeft Stills meer dan een handvol vriendinnetjes gehad, maar op dat moment was het of Rita Coolidge of Judy Collins. In een interview – jaren later – reageerde Stephens op de vraag waarom zoveel composities over Judy Collins gaan? Well, there are three things men can do with women: love them, suffer for them, or turn them into literature. I’ve had my share of success and failure at all three. De lieverd miste haar dus en volgens gesprekspartner en soulzangeres Doris Troy (Just One Look) antwoordde ze Love the one you’re with, baby. Een andere versie is dat het een veelgebruikte uitspraak van Billy Preston was. Hoe dan ook, hij vroeg toestemming om de uitspraak te gebruiken en het werd zijn grootste solo-hit op de voet gevolgd door Change Partners. Een veelzeggende titel over zijn toenmalige privéleven, alhoewel hij inmiddels al weer 28 jaar met dezelfde getrouwd is.

Tevens noemt hij zichzelf een van de luiste mensen die hij kent, maar wanneer hij de geest krijgt verandert hij in obesessief gedreven. Het blijkt uit zijn uitzonderlijke oeuvre en het feit dat hij als eerste twee keer in de Rock & Roll Hall Of Fame is opgenomen. Dat gebeurt natuurlijk niet zonder reden.

Love The One You’re With. Het ritme van het lied heeft mij altijd aangesproken. De tekst ook trouwens. Ik was in 1970 net begonnen met puberen, dus ik kon geen invulling geven aan de achterliggende gedachte. Met enige jaloezie kijk ik wel naar degenen die naar festivals als Monterey (1967), Woodstock (1969) of het Holland Pop Festival in Kralingen (1970) konden gaan. Een maat die in die dagen wel oud genoeg was kan nog steeds schitterende verhalen vertellen. Zo was er in de jaren eind zestig-begin zeventig het vermaarde VPRO televisieprogramma Piknik met livemuziek vanaf telkens andere locaties. Je kreeg dan via de televisie een oproep zonder dat men vertelde wie er zou gaan optreden. Op 16 juli 1970 werd hij samen met anderen naar het Veluwse dorp Uddel gedirigeerd voor een optreden van niemand minder dan Frank Zappa. Jan Donkers interviewde hem op het podium. Overigens was Pinknick de originele naam van Pinkpop, gekozen vanwege het programma waar het hippe deel van Limburg erg naar op keek. De andere reden was natuurlijk Pinksteren.

Terug naar het lied Love The One You’re With. In Nederland werd een klein hitje; slechts vier weken in de Top 40. Ondanks zijn vele composities voor Crosby, Stills, Nash & Young en Buffalo Springfield is dit zijn bekendste en geen concert kan voorbij gaan zonder deze klassieker. Het is vele malen (soms matig) gecovered door onder andere Luther Vandross, Dawn, Isley Brothers, Bucks Fizz, Mother’s Finest, Rufus en Aretha Franklin, die er (op Live At The Fillmore West) een gospel van maakte. De allerbeste is Bob Seger (1972) met een fantastische soul/funk/rockversie. Misschien nog wel beter dan het origineel.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.