In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Als er ooit een making-of documentaire zou worden gemaakt over het nummer Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn’t’ve) dan zou het openingsbeeld het beeld zijn van een guesthouse in Edinburgh. Daar waar de band Buzzcocks in november 1977 een keer had overnacht en met elkaar wat televisie had gekeken. De punkers keken naar de jaren ‘50 musical Guys And Dolls. Als je dat kunt geloven. Eén zin uit de musical werd specifiek opgepikt door zanger/gitarist Pete Shelley, en dat was de zin Wait till you fall in love with someone you shouldn’t.

De volgende dag ging de band met het toerbusje weer verder. Bij een postkantoor werd even gestopt en Pete Shelley begon de tekst voor een nieuw nummer uit te schrijven. De muziek zou uiteindelijk de tekst als vanzelf gaan volgen. Edoch met een kleine wijziging. De eerste zin van het nummer was oorspronkelijk: You piss on my natural emotions. Piss werd uiteindelijk vervangen door het meer chique woord spurn. Op zich een rare kronkel van een band die net daarvoor een nummer uit had met de titel Orgasm Addict. Een band die niet zo aan zelfcensuur deed. Waarom dan toch de nettere behandeling? Ging het nummer over een echte situatie, een echt iemand? Waren er nog gevoelens in het spel?

Pete Shelley is altijd wel eerlijk geweest dat hij iemand in gedachten had toen hij het nummer schreef, maar het heeft een tijd geduurd voordat de naam van de persoon bekend werd. De biograaf van de band heeft uiteindelijk meegegeven dat het om een zekere Francis Cookson ging. Een vriend waar Pete Shelley een tijdje mee heeft samengewoond. Ik neem aan dat het stilzwijgen van Pete Shelley meer een oorsprong kent vanuit privacy overwegingen dan dat er schaamte was voor zijn seksualiteit. Voor wat betreft dat laatste was er al langere tijd openheid van zaken over het feit dat hij biseksueel was.

Het nummer Ever Fallen In Love werd de grootste Buzzcocks hit, nummer 12 in de UK Singles Chart. Het is een overweldigend nummer wanneer je je er een beetje in verdiept. Wellicht is dit één van de allerbeste nummers ooit gemaakt. Een perfecte balans tussen pop en punk, en een bron van inspiratie voor heel veel andere artiesten. Zonder Buzzcocks en dit nummer zou het muzieklandschap er gewoonweg anders uitgezien hebben.

De man van de ultieme punk-pop-parel overleed afgelopen december aan een hartaanval. Slechts 63 jaar werd Pete Shelley. Hij wordt gemist, met name ook omdat we allemaal – man en vrouw – natuurlijk nog heel erg verliefd zijn op Ever Fallen In Love.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.