In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Het is een titel waar je, zonder het liedje te hebben beluisterd al vrolijk van wordt: de ballade van de gelukkige mensen. En dan blijkt het ook nog eens zo’n vrolijk, zonnig nummer te zijn. Weliswaar niet uit de Summer of Love, maar wél een liedje dat de flower power-generatie ongetwijfeld direct zou hebben omarmd. Het bezingt namelijk het geluk van iedereen die hier op aarde leeft, van beroemde filmster tot kleine oude man op de hoek.

De eerste die ik het hoorde zingen was niet Gérard Lenorman. Het was een brildragende chansonnier uit Brabant, tijdens een van zijn vele stadionconcerten. Het zorgde voor weinig herkenning bij mij en al het andere publiek, maar het gevoel werd door iedereen begrepen. En dat was geweldig om te zien.

Ik kon daarnaast wéér een liedje toevoegen aan mijn canon van Franstalige liedjes. Want hoewel ik niks met het land zelf heb en al helemáál niet met hun inwoners, vind ik de muziek wel prachtig. En dat beperkt zich niet alleen tot de chansons uit de jaren ’60 en ’70. Ook de raps van bijvoorbeeld Maître Gims en Willy William kan ik zéér waarderen.

La Ballade Des Gens Heureux viel in 1976 overigens ook goed in de smaak bij het Nederlandse publiek. Het steeg razendsnel door naar de tweede plaats in de Top 40, maar werd van de eerste plaats afgehouden door Love Hurts van Nazareth. Een strijd die het plaatje na drie weken definitief verloor. En datzelfde lot was een jaar later ook de opvolger Voici Les Clés beschoren. Toen was Go Your Own Way van Fleetwood Mac de sta-in-de-weg.

Geen nummer één-hits dus voor de Fransman. Maar wel één liedje dat voor mij symbool is gaan staan voor het blije gevoel wat de meesten van ons toch wel krijgen bij de zomer. Wat mij betreft zou het dan ook een ereplaats moeten krijgen in álle zomerlijstjes.

https://www.youtube.com/watch?v=BDOUK83KX_U

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.