In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Latin muziek en in het bijzonder salsa is in de Noordelijke landen zwaar onderschat en nauwelijks op de radio te horen. Is het de taal? Omdat we het niet kunnen verstaan? De meeste luisteraars zijn zo verschrikkelijk op de Engels gefixeerd dat uitsluitend anderstalige meezingers tegenwoordig een kansje op een plek in de hitlijsten maken, zoals de verschrikkelijke La Macarena en The Ketchup Song. Tegelijkertijd zijn de meeste rappers ook onverstaanbaar of gebruiken een ‘slang’ waar de gemiddelde luisteraar geen kaas van gegeten heeft en die verkopen wel. Puur door de airplay?

Dus waarom geen salsa? Het heerlijke ritme geeft een warm gevoel. Verwarmend in de koude wintermaanden en in de zomermaanden supergezellig op bijvoorbeeld een strandfeestje. Persoonlijk heb ik zo’n 20 salsa-albums in de kast staan: Willy Chirino, Celia Cruz, Victor Manuelle, Marc Anthony, Andrés Cabas, Geraldo Rosales, Gloria Estefan en Ricky Martin. En wanneer ik op YouTube een clip voorbij zie komen kijk ik met verwondering naar de lenige dames en heren, die uren de heupen kunnen laten gaan.

Martin zingt al sinds zijn 13de (in Menudo), maar in 1991 ging hij solo. Zijn debuutalbums verkochten niet geweldig, maar leverde twee top 10 hits in de Latin-chart op. Met zijn derde album in 1995 A Medio Vivir kwam de doorbraak met de single Maria. Heel slim ging hij vanaf toen – om een internationaler bereik te krijgen – zijn albums van spanglish liedjes voorzien (gedeeltelijk in het Engels en Spaans). Megahits zoals La Copa De La Vida, La Bomba, Livin’ La Vida Loca, Bella, She Bangs en een (in mijn oren) vervelend duet met Christina Aguilera. En tussendoor stond hij op Broadway in Les Misérables. Uit die periode vind ik Amor het allerleukste; zo’n typisch lied waarbij je de benen en heupen niet stil kan houden maar vreemd genoeg werd het geen hit. Het heeft alles wat een goede popsong moet hebben: dansbaar, opzwepend ritme, een meezinggehalte en een zingende ‘hunk’ met de liefde als onderwerp.

De Spaanstalige opvolger levert overigens ook weer platina op, maar in de Engelstalig-georiënteerde landen is het over en sluiten. Een wereldtour en een album verder besluit Martin een pauze in te lassen en op zijn familie te focussen. Pas 2010 laat hij weer van zich horen met een nieuw album en een rol in Evita op Broadway.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.