In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Het was een bijzondere zomer, de Second Summer of Love. Het hernieuwde gevoel van vrijheid en van ‘ons tegen de maatschappij’ zorgde aan de andere kant van de Noordzee voor een gemeenschapszin die zijn weerga niet kende. Zelfs voetbal-hooligans van rivaliserende clubs gingen samen uit hun dak tijdens de raves, die in de zomer van 1989 veelvuldig werden georganiseerd in Londen en het zuidoosten van Engeland.

Het was een tegenbeweging die was ontstaan als reactie op het ‘Thatcherism‘. Een politieke ideologie die haar naam ontleent aan die van The Iron Lady. De Prime Minister die al sinds 1979 aan de macht was in Engeland. Zij stond een sterk individualistische maatschappij voor: There is no such thing as society.

De raves lieten echter een beeld zien dat zich hier niet mee verenigde. Jonge mensen, die niet meer mee wilden doen aan de al jaren voortdurende rat race naar het heilige kapitaal. Ze hadden geen zin meer in de ongegeneerde hebzucht en de onuitputtelijke drang naar méér, méér, méér. Zij vonden hun uitvlucht in deze feesten, die onder invloed van XTC uitgroeiden tot hippie-achtige samenkomsten.

De soundtrack van deze Summer of Love was de acid house. En een van de anthems was Theme From S’Express van S’ExpressEen samenraapsel van maar liefst veertien samples, waarvan Is It Love You’re After van Rose Royce en I Got The Hots For You van TZ toch wel het meest prominent aanwezig zijn. Het kostte maar liefst 250 pond om het liedje te maken. En omdat het gebruik van samples nog niet héél erg ingeburgerd was in de muziek, hoefde er ook maar weinig aan royalty’s betaald te worden. 

Het stond in geen verhouding tot het succes dat Theme From S’Express had met de single. Het bezette in 1988 twee weken de nummer één-positie in de Britse hitlijst. Ook in ons land werd het een grote hit. Een klein jaar later, aan de vooravond van de Second Summer of Love brachten zij vervolgens het bijbehorende album uit. Op dat album stond een extra lange versie van het liedje, dat eraan bijdroeg dat hun echo nog lang zou doorklinken die zomer. De naam van het album? Heel toepasselijk: Original Soundtrack.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.