Wat betekent vrijheid voor jou? Voor de ene is het om te kunnen weggen wat je wil, voor de ander is het zich te kleden zoals hij wil. Voor Tony, Patrick en Johann betekende het in ieder geval om hun dromen waar te maken. Als acht-jarige jongetjes zagen zij de Veulpoepers optreden. Een wat carnavaleske band uit Hilvarenbeek, met voor die tijd maatschappij kritische teksten. De jongens bedachten: Wat moet dat gaaf zijn om op zo’n manier voor een groep mensen te spelen, dat willen wij ook! En zo gebeurde het dat in 1994 de band Vals licht werd opgericht.

In 1998 komt hun eerste album Lunapark uit. Een lunapark is een speeltuin met allerlei verschillende attracties. Het album staat vol met rock en grunge georiënteerde songs, die variëren van een rockballad in De mooiste liederen, gevoelig en emotioneel in De laatste woorden en zware metal in Waar is waar. De liedjes zijn allemaal ijzersterk en gaan ergens over. Onderwerpen als depressiviteit, de maatschappij, vreemdgaan, gescheiden ouders en betonnen woonwijken, passeren de revue. De vierde track, paradijs gaat over vrijheid. Het had zomaar een hit op een bevrijdingsfestival kunnen zijn. Check maar eens de versie van dit nummer met orkest uit 2009.

Foto’s zwart wit, hakenkruizen.
Vliegtuigen, beschoten huizen
Het verzet, de hongerwinter
leer van geschiedenis
het was koud in het paradijs
vraag het aan de onderwijzer
na 50 jaar zijn we niet veel wijzer
is de haat dan niet weg te denken?
Leer van geschiedenis

Als een gevangene van een concentratiekamp die zachtjes hoopt op dat ene woord, begint zanger Tony dat woord te zeggen… vrijheid…vrijheid…. We horen een opname van iets wat lijkt op een opbeurend woordje van koningin Wilhelmina. Steeds harder zegt Tony vrijheid en de muziek bouwt op, totdat hij uitschreeuwt: VRIJHEID! Ik kan me alleen maar een voorstelling maken van hoe hard je ernaar snakt in een kamp als Auschwitz. Zo gewoon is het nu dat we leven in vrijheid. Inmiddels zijn we alweer 20 jaar verder, maar de wereld is nog steeds niet veel wijzer.       

Lunapark wordt geen commercieel succes, en de band maakt van het volgende album, bij een nieuw label een meer pop georiënteerd album. Doodzonde, vind ik persoonlijk. Ik citeer de laatste zin van het nummer Disjockey, afkomstig van Lunapark: Mooi meisje, wat vind je van dit? Je hoort liever Clouseau die je al jaren aanbid, de eenvoud is zo saai. Nederlandstalige muziek is toch over het algemeen wat bescheiden vind ik. Een beter Nederlandstalig rockalbum dan Lunapark, ben ik nog niet tegen gekomen. Het is zo jammer dat dit album zo onbekend is gebleven.

Ondanks dat de band de vrijheid nam en had om zich meer op popmuziek te richten, had het Nederlands beste band ooit kunnen worden, schreef collega blogger Henk Tijdink in 2015 op deze site. Ik ben het helemaal met hem eens. De band heeft drie albums mogen maken, totdat drummer Johann de Groot in 2003 overlijdt. Anders als bijvoorbeeld bij Bløf, lukt het Vals Licht niet om als band verder te gaan, zonder hun originele drummer. Desondanks is op veler verzoek en met een beetje hulp van Floris van Bommel (van het schoenenmerk, inderdaad) de band aan een reünie begonnen. Een nieuw album is aangekondigd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.