Als de hemel naar beneden valt, dan zijn we morgen allemaal blauw”.

Die filosofische wijsheid hoorde ik de vader van een vriend ooit eens uitspreken. Ofwel: het heeft geen enkele zin om een “wat als”-vraag te stellen, want verander je de geschiedenis dan verandert de toekomst op een onvoorspelbare wijze.

Maar toch:  Wat als Johann de Groot niet overleden zou zijn in 2003? Dan was de band waarin hij drumde misschien wel de grootste band van Nederland geweest. In mijn subjectieve ogen/oren hadden ze dat kunnen worden.

Johann was drummer van Vals Licht, een bandje uit Hilvarenbeek. Vals Licht was, aldus muziekencyclopedie.nl, geïnspireerd was door de ‘Seattle-sound’ en door Frank Boeijen. Na de oprichting in 1994 volgt een carrière volgens het boekje: demo opgenomen. Contract met platenmaatschappij 1 en een  debuutalbum ‘Lunapark’ met goede recensies. Contract met platenmaatschappij 2 (wegens ruzie met nummer 1) en een tweede album ‘Dieseljunkies’, dat ook goed ontvangen wordt.

Maar dat is het dan ook. Het grootste succes van de band is 2 weken top 40 (met als toppositie nummer 37) en een optreden op Lowlands. Voor mij is het onbegrijpelijk dat het hier bij gebleven is.

En dan, het is 2001, wordt drummer Johann ziek en in 2003 blaast hij zijn laatste adem uit. En met die adem is ook de carrière van Vals Licht tot een einde gekomen. Er volgen nog enkele optredens in den lande, maar zonder vriend en drummer wil de rest van de band niet verder en in 2004 wordt Vals Licht dan ook officieus opgeheven.

Ter nagedachtenis is er de muziek van Vals Licht. Zoals dit prachtige ‘Het licht’ (hun enige hitje). Maar vergeet ook niet eens te luisteren naar ‘Ik Riep Jouw Naam’. Of het mooie ‘In Het Honderd’. Of ‘De Mooiste Liederen’. Of…

De grootste band van Nederland is Vals Licht nooit geworden. Zelfs niet een carrière in die richting, maar in  2005 wordt nog wel een gastbijdrage geleverd door de toetsenist (René Merkelbach) van Vals Licht op het album ‘Another Day’ van Racoon. En zo heeft Vals Licht dus toch een, hetzij minimale, bijdrage geleverd aan de momenteel grootste band van Nederland.

P.S. De overgebleven leden hebben kort geleden de band Red Vultures gevormd en vier maanden geleden is hun debuutalbum uitgekomen. Ze spelen weer lekker ouderwets stevige grunge-georiënteerde rock, zoals bijvoorbeeld de single ‘Sharks‘.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.