Je hebt van die bandjes die misschien op het eerste gehoor niet het meest vernieuwend dan wel origineel zijn. Je hebt van die bandjes die na het tweede gehoor ineens verdomd sympathiek en origineel vind. Zo’n bandje is in mijn ogen The Hold Steady. Rock and Roll die bruist, overkookt van energie en qua teksten verhalend, grappig en vindingrijk zijn. Graig Finn is verantwoordelijk voor die teksten.

Hot Soft Light is zo’n nummer waar je blij van wordt, hoekige riffs, een toetsenist die zich niet in houd, zoals gezegd Rock and Rol in optima forma. Finn die zeker geen logische zanglijnen aanhoud, hij verteld meer zijn verhaal dan hij zingt maar mensen wat klinkt het enorm lekker. Hot Soft Light verhaald over het nacht leven wat niet altijd goed gaat;

We started recreational.
It ended kinda medical.
It came on hot and soft and then
It tightened up its tentacles.

Mooi geschreven en vol overgave gezongen, en die overgave weet ik uit ervaring doen ze live ook. Gewoon op zich simpele, maar eerlijke rockmuziek, die je pakt  en je soms in verbazing achterlaat. Ook qua teksten is het soms gissen wat Finn nou precies bedoeld, noem het poëtisch, wellicht niet voor dit nummer maar in andere nummers zeker. In Hot Soft Light laat men niet zoveel aan de verbeelding over, het begon zo onschuldig en eindigt nogal beroerd.

You thought it was stony and adorable
It started in the vestibule
It ended in the hospital.

In veel nummers van de The Hold Steady verwijzingen naar gedichten, boeken of andere artiesten. Zo worden Judas Priest, The band played screaming for vengeance en Black Sabbath, The band played ‘Sabbath Bloody Sabbath hier even naar voren geschoven. Twee bands die in de meest recente editie van de Snob 2000 er gewoon in stonden. En The Hold Steady dus niet, en dat moet veranderen. Voor er gestemd mag worden duurt nog wel even, maar je kan niet vroeg beginnen om sommige juweeltjes, ook wel bekend onder de noemer ondergewaardeerde liedjes naar voren te schuiven. Schaamteloos het nummer en de band onder aandacht te brengen,  omdat sommige bands na de eerste keer luisteren misschien niet die aandacht krijgen die ze na de twee keer luisteren juist wel verdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.