Jennifer Warnes zullen de meesten kennen van haar duetten met Joe Cocker (Up Where We Belong) en Bill Medley (The Time Of My Life), maar in 1976 had ze al een nummer 1 hit te pakken met Right Time Of The Night.

Bekend, maar toch onbekend en ondergewaardeerd voor de rest van haar oeuvre. Jammer, want een van mijn meeste gekoesterde albums is Famous Blue Raincoat; een tribute album aan Leonard Cohen waarmee ze in de jaren ’70 regelmatig toerde. Liedjes uit zijn oeuvre tussen 1969 en 1984 en twee (toen) nog onuitgebrachte Cohen-liedjes. Een aantal gerenommeerde musici werkten mee aan dit album, zoals Stevie Ray Vaughan, Robben Ford en Vinnie Colaiuta. Warnes heeft een loepzuivere stem die een andere dimensie geven aan het donkere geluid van Cohen. Het is goed te horen op het duet Joan Of Arc.

Maar neem bijvoorbeeld de albumopener (en het enige uptempo-nummer) First We Take Manhattan. Persoonlijk vind ik Cohen’s uitvoering helemaal niets. Geen vlees noch vis met een verschrikkelijk discoachtig ritme. Warnes maakt het lichtvoetig; speelser en heel goed verteerbaar. Puristen zullen het ongetwijfeld verfoeien.

Maar de uitschieter is het door Warnes en Cohen geschreven Song Of Bernadette. Overigens nooit op plaat gezet door Cohen zelf. Wel door onder andere Barbara Dickinson, Aaron Neville in duet met Linda Ronstadt, Bette Midler en Anne Murray, maar geen van allen halen het torenhoge niveau van Jennifer Warnes. Grappig feitje is dat Warnes bij geboorte Bernadette heette, maar haar familie noemde haar Jennifer en dus werd haar naam na een week veranderd.

Het lied gaat over een Frans meisje uit de 19de eeuw die claimde de maagd Maria te hebben gezien. Na haar dood werd ze door de kerk heilig verklaard. Tijdens een busreis naar Lourdes (met Cohen) kreeg ze de inspiratie: I was…thinking about the great Saint who held her ground so well, and was not swayed from what she knew to be true. But the song is also about me longing to return to a place that was more pure, honest and true. I still long for this, and I think others do too.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.