En toen was daar opeens Talk Talk. Veel synths en de aparte zang van Mark Hollis. Het album It’s My Life sloeg in als een bom in 1984.  Met singles als Such A Shame en It’s My Life kreeg de band voet aan de grond in Nederland. In ieder geval met het album, want de singles haalden de top 10 net niet. Anderhalf jaar geleden hadden we hier bij Ondergewaardeerde Liedjes nog een battle over deze markante band.

Talk Talk was als band twee keer de pionier. Eerst in hun beginperiode toen ze de New Romantic-stroming aanvoerden en dus onder andere met bovengenoemd album successen vierden. De band was ook het meest populair in Nederland. Hun enige nummer 1 notering van een album was in Nederland met de opvolger uit 1986 The Colour Of Spring. Dat was qua stijl nog enigszins in het verlengde van hun vorige album. De stijlbreuk kwam hierna.

In 1988 had Talk Talk een rigoureuze verandering doorgemaakt. Weg waren de hits, de uptempo nummers. Opnieuw vervulde de band een rol als aanjager van een stroming, deze keer de postrock. Verstilde muziek, die af en toe al eerder in albums naar voren kwam, maar nu helemaal. Ik weet dat ik als puber vaak naar dit album heb geluisterd, maar het kwartje viel hier pas vele jaren later. Spirit of Eden en later ook Laughing Stock zijn geniaal.

Na 1990 viel de band uit elkaar en kwam zanger Mark Hollis met een solo album. Geheel in de stijl van de laatste twee albums van Talk Talk. Postrock in optima forma. Verrassend genoeg was dit album qua teksten juist weer heel erg open en haast positief, tegenover het donkere album Laughing Stock.

Voor zanger Mark Hollis betekende dit album een afscheid van de muziek business. In 1998 ging hij met pensioen en trok zich terug uit de muziekbranche. Een gemis waar veel artikelen over zijn geschreven. Sporadisch liet hij iets van zich horen, maar zijn zelfverkozen afscheid bleef. Als reden gaf hij op: Sommige mensen kunnen het misschien, maar ik kan niet op tournee gaan en daarnaast ook nog een goede vader zijn, ik kies voor mijn familie. In 2012 kwam zijn laatste wapenfeit, een muziekstuk met de naam ARB Section 1 voor de televisieserie Boss. De muziekpers heeft het verhaal van de teruggetrokken Hollis in de afgelopen jaren regelmatig laten terugkomen in verhalen en hij bleef ook als inspiratiebron genoemd worden voor vele nieuwe artiesten.

Op 25 februari 2019 overleed Mark Hollis op 64-jarige leeftijd. Ondanks dat hij al ruim 20 jaar met pensioen was, ging er een schok door de muziekwereld heen. Slechts 4 albums met Talk Talk en 1 soloalbum, maar zoveel impact in zijn muziek.

We begonnen met het album It’s My Life. Tomorow Started eindigde in Nederland in de tipparade en kan met recht ondergewaardeerd genoemd worden. In dit nummer zitten al elementen die later in de laatste twee albums zouden terugkomen. De bijzondere stijl van Hollis en de band Talk Talk wordt hier zichtbaar. Muzikaal genieten. En tekstueel? Uiteraard ook. Misschien ook wel weer een wijze les. Kijk niet terug, morgen is er gewoon weer een nieuwe dag.

Don’t look back until you try
A line so openly a lie,
Outside of you,
It’s just tomorrow starting

Graag had ik (en met mij vele anderen) nog graag meer muziek gehoord van deze man. Ik kan mij haast niet voorstellen dat de koek op was muzikaal gesproken. Maar zo rigoureus als hij keuzes maakte in muziekstijlen, zo deed hij dat ook in zijn eigen leven. En eerlijk gezegd, dat is dan toch ook wel weer mooi.

Talk Talk is altijd een favoriete band van mij gebleven. Helaas heb ik ze nooit live mogen zien, maar ik heb wel veel live opnamen gehoord en gezien. Live waren ze vaak zelfs nog beter dan op plaat.

2 comments

  1. Ik ben een fan van Jazz, maar ik ben altijd al fan geweest van Talk Talk, zeker vanaf 1984 en het toekomstige ‘The Colors Of Spring’.
    Heel duidelijk om de rustigere composities te horen. Veel ‘ruimte’ gebruikt, (zoals Ahmad Jamal zegt – “gebruik de spaties”)
    Een bredere, uitgebreide vorm van componeren, een weerspiegeling van de eclectische smaak van Hollis.
    ‘Tomorrow Started’ is een prima liedje, misschien met ‘Renée’ de rest van het It’s My Lfe album.
    Hij was een ‘rustig’ genie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.