Op #264 in de Snob 2000

Van zacht naar hard, heel hard, en weer terug, en dan nog harder. We gaan het hebben over een psychotisch nummer waar je eerst even afstand van zou willen nemen, maar waarvan je naar verloop van tijd steeds meer begint te smullen. Je komt er niet van af, ook al is het een zeer intense opname en best wel schokkend. Of misschien wel juist daarom.

Rid Of Me is het openingsnummer van het gelijknamige album uit 1993. Een album waarvan PJ Harvey zelf het wel wat vreemd van vond dat de reacties over het algemeen meteen zo positief waren: I was surprised at people’s positive reaction to Rid of Me. I liked it but I thought it was a very…difficult album. I thought people who had the first album wouldn’t like it. En het klopt ook wel. De extremen zijn heftiger op Rid Of Me, dan op voorganger Dry. Maar dat is juist ook wel zo aantrekkelijk uiteindelijk.

I beg you, my darling
Don’t leave me, I’m hurting
Lick my legs I’m on fire
Lick my legs of desire
I’ll tie your legs
Keep you against my chest
Oh, you’re not rid of me
Yeah, you’re not rid of me
I’ll make you lick my injuries
I’m going to twist your head off, see

Rid Of Me – het nummer – is een aaneenschakeling van afstoten en aantrekken, van straf geven en onderdanig zijn. Het nummer is naar eigen zeggen geschreven toen een relatie uitging, en toen ze even heel erg ziek was. En dat hoor je in de zeer beeldende tekst. De ondraaglijke frustratie en pijn van een verbroken relatie wordt ook briljant voorgedragen trouwens. Het is meer dan zingen alleen wat PJ Harvey doet. Woede, wraak en lust komen samen. Je gelooft er in als je het hoort. Met Rid Of Me begon PJ Harvey als het ware echt performances te geven van wereldster formaat.

25 jaar oud is het nummer inmiddels. En sommige nummers lijken na al die tijd alleen maar beter te worden. Rid Of Me was nooit een single voor PJ Harvey, maar het is wel een monument. Eentje die ook staat voor de gigantische progressie die Harvey wist te maken in haar beginjaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.