Op #1236 in de Snob 2000

Daniël Lohues heeft voor het nummer Annelie in 2006, volledig terecht, de Annie M.G. Schmidt-prijs gewonnen voor het beste theaterlied. Bij Skik had hij al bewezen, juist door het gebruik van het Drentse dialect*, rake teksten te kunnen schrijven. Ongekunsteld, zonder opsmuk. Maar als singer-songwriter/theatermaker komt hij nog meer tot zijn recht; weet hij nog meer diepgang in zijn teksten te leggen.

Muzikaal is Annelie een eenvoudig nummer, maar juist die eenvoud zorgt er voor dat de aandacht van de luisteraar uitgaat naar de tekst en de essentie van het nummer: de nostalgie van een uit het oog verloren liefde.

Ik weet dat ‘t heur goed giet,
En andersom vast ok.
En ‘t nou nog vergeten,
Dat huuft zo neudig nie.
Want inmiddels moet ik glimlachen,
A’k denk an Annelie.

Daniel Lohues – een muzikale duizendpoot, de man die de blues, Bob Dylan en Bach feilloos weet te combineren – verdient meer aandacht voor dit liedje. Het afgelopen jaar was het liefst duizend plaatsen gekelderd in de Snob 2000. Want zeg nou zelf, dit nummer verdient een hoge notering in de eindlijst!

https://www.youtube.com/watch?v=rj7mWyrrmZU

*sinds 10 oktober 2018 is het Nedersaksisch, waar het Drents onder valt, erkent als officiële taal (volledig terecht natuurlijk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.