Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Rustdorp noemde Peter Stuyvesant in 1656 het gebied ten oosten van Breukelen in Nieuw-Amsterdam. De lokale bevolking kende het gebied als een plek waar bevers leefden en noemden het dan ook yameco – het woord voor bever in hun eigen taal. Toen onder Engels bewind Nieuw-Amsterdam in New York veranderde, werd Rustdorp gewijzigd in een verbastering van dat woord: Jamaica.

Op 30 oktober 1954 wordt in de buurt van datzelfde Jamaica (N.Y.) Tom Browne geboren. De stad waar Count Basie lived on one block and James Brown on another, zoals hij zelf schrijft op zijn website. It was the merger of so many musical influences and styles that created the Jamaica scene, and certainly my approach.

Van jongs af aan krijgt Tom een klassieke muziekopleiding. Als jongeman is hij in de vroeg jaren ’70 vooral jazz trompettist, maar bekendheid verwerft hij door dat ene nummer waarin alles samenkomt van die ene buurt in Queens: Funkin’ For Jamaica (N.Y.). Zijn carrière is als de hood: grillig, funky, swingend, warm, feestelijk. Een Gemeinschaft, geen Gesellschaft. Zij vormt hem. Geeft hem de muzikale vaardigheden om vrij te kunnen improviseren. Om losjes te spelen en toch een strakke groove neer te leggen en zo een van de – excusez le mot – vetste nummers van de jaren ’80 te creëren. Het lied wist het zelfs tot huisnummer van mijn studentenhuis te brengen. Misschien is het dan ook geen toeval dat huisgenoot JR tegenwoordig in New York woont.

Hoe succesvol ook, het blijft een eendagsvlieg. Tom Browne weet het succes niet te prolongeren en wordt piloot, zoals we in één van die fraaie TOP2000 á GoGo filmpjes leren. Inmiddels weten we ook dat de muzikale vertaling van wat ooit Rustdorp heette – we zouden het nu urban noemen – zelfs niet meer in de Top 2000 staat. En dat noemen we ondergewaardeerd.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

http://https://open.spotify.com/user/snob_2000/playlist/0wlcptFeZlDV9XEd0hiCAt?si=_uNDjEyeQwugPNglApaXmA

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.