Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Vanaf het moment dat er onderhandeld werd over de kruisraketten in Europa groeiden de protesten tegen de wapenwedloop en klonk de roep om onderhandelingen en vrede steeds luider. De mensen geloofden niet dat de in 1979 genomen afspraken over wapenbeheersing, de zogenaamde nul optie, met de modernisering van het wapenarsenaal vooruitgeholpen zouden worden. Rond 1980-1986 leefde er een breedgedragen angst dat elk moment de knop ingedrukt kon worden en de wereld zoals we die op dat moment kende zou ophouden te bestaan.

De oudere jongeren zullen de onrust herinneren en de sfeer van angst rondom kruisraketten. We waren niet de enigen, maar in 1981 protesteerden alleen al in Nederland circa 400.000 mensen tegen kruisraketten en het verzet tegen de kernwapens is in Nederland zo massaal dat het aangeduid wordt met de term Hollanditis. Hetzelfde jaar worden er kernwapenvrije gemeente uitgeroepen. Twee jaar later voerden zelfs 550.000 Nederlanders actie tegen de komst van kruiswapens. Reagan stuurde een zware delegatie naar Nederland om plaatsing van de kruisraketten af te dwingen.

Op 1 november 1985 besluit de Nederlandse regering – ondanks alle petities, protesten en in weerwil van de wens van de bevolking – tot plaatsing van de kruisraketten. Wantrouwen tegen politici is niet uitsluitend van deze tijd, maar het is treurig dat er vele decennia later niets is veranderd. De bevolking stemt tegen, maar de wijsneuzen in Den Haag besluiten een stemming naast zich neer te leggen. Anno 2018 vinden ze het raadgevend referendum alleen maar lastig, want wat weet de domme burger nu helemaal van de internationale belangen en politiek?

De beklemmende sfeer is ook terug te vinden in de muziek, zoals in Crazy Train van Ozzy Osbourne en Prince’s 1999. U2 maakte zelfs een heel album (War) en het is de eerste elpee waarop ze een expliciete politieke stelling innemen met nummers als Sunday Bloody Sunday, New Year’s Day en het geweldige Seconds. In Nederland hebben we De Bom van Doe Maar en het cynische De Bom Valt Nooit van Herman van Veen, over de onzin van leven zonder doelen. En onze Oosterburen laten 99 ballonnetjes op.

Depeche Mode geeft zijn Two Minute Warning af, Sting vroeg zich af of Russen ook kinderen hadden en Timbuk 3 wist het zeker: The Future’s So Bright, I Gotta Wear Shades, maar niet door de zon. Frankie Goes To Hollywood laat Reagan en Brezjnev het in de ring uitvechten. Historisch incorrect, want de man van de Grote Stagnatie was in 1982 al overleden en opgevolgd door Joeri Andropov die overigens al voor de release van Welcome To The Pleasuredome en Two Tribes ook overleden was. Zijn directe opvolger –  Konstantin Tsjernenko – hield het amper een jaar vol, maar zijn overlijden maakte de weg vrij voor Gorbatsjov en zijn glasnost en perestrojka.

Maar de allermooiste en in veel ogen en oren de meest ondergewaardeerde eendagsvlieg is new waveband Modern English met I Melt With You. In Engeland hadden ze nog twee Top 20 hits, maar I Melt With You wist vreemd genoeg een hoge positie te bereiken in Canada en in de Amerikaanse Hot Dance Music-lijst. Het bijbehorende album After The Snow behaalde eveneens de gouden status. Het lied klinkt als een lekker liefdesliedje, maar het een sinistere ondertoon.

Moving forward, using all my breath
Making love to you was never second best
I saw the world crashing all around your face
Never really knowing it was always mesh and lace

De liefde bedrijven terwijl de bom valt en de wereld vergaat met als gevolg dat ze letterlijk samensmelten.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.