Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

De Nederlandse hiphopscene was in de jaren ’90 nog een beetje een treurige aangelegenheid. Vooruit, de Amsterdamse rapgroep Osdorp Posse had nog wel wat allure en de Brabantse Extince scoorde een aantal hits, maar het overgrote deel deed iets te veel zijn best om op de Amerikaanse gangsta rappers te lijken. Een attitude die in het ultraveilige Nederland toch vooral op hoongelach kon rekenen.

Daar kwam verandering in toen de hiphopband Spookrijders in 1999 optrad tijdens een buurtfeest op het Mercatorplein in Amsterdam. Tijdens de performance van de band, die op hun eerste album nog veelvuldig rapte over liefde, vriendschap en hun luisteraars zelfs waarschuwde voor te hard rijden, ontstonden er namelijk rellen. Bij die rellen werden zeven mensen gearresteerd en raakten vier politieagenten gewond.

Eindelijk was nederhop een beetje ‘gangsta’. En er ontstond na het incident zoveel ophef rond het trio dat hun nummer Klokkenluiders prompt de vaderlandse hitlijsten binnenkwam. Ook het bijbehorende album ging opeens goed. En dat smaakte naar meer. De Spookrijders probeerden hun prestatie te overtreffen met de singles No Spang en 10 Miljoen, maar het lukte niet om ook maar de Tipparade te bereiken.

Het was dus tijd voor een radicaal andere aanpak. En dát deden ze, een jaar later. Ze zetten daarbij grof geschut in. Sampleden een heerlijk bombastisch, herkenbaar stukje muziek van componist Gustav Mahler en voor het refrein riepen ze de hulp in van niemand minder dan Def Rhymz. Die had met de singles Doekoe en de Doe Maar-cover De Bom net twee grote hits op zijn naam geschreven. Een gouden formule zou je zeggen. Het resultaat was dan ook het niet van enig zelfvertrouwen gespeende­ Ik Ben De Man.

De hooggespannen verwachtingen kwamen echter niet uit. Andermaal slaagden de Spookrijders er niet in om met dit nummer in de annalen van het Nederlandse Top 40-archief terecht te komen. Er volgde nog één album in 2003. Daarna gingen de bandleden uit elkaar om zich – heel ‘gangsta’ – te focussen op hun werk en hun gezin.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

http://https://open.spotify.com/user/snob_2000/playlist/0wlcptFeZlDV9XEd0hiCAt?si=_uNDjEyeQwugPNglApaXmA

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.