Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

In mijn jeugd liep ik minimaal 3 x per week de lokale platenzaak binnen. Gewoon voor de babbel met de verkoper en te controleren of er nog iets leuks uitgekomen was. Advies was welkom en dus kreeg ik ineens een platenhoes in mijn handen geduwd. Twee liggende dames voor een vent op een bankje met een grote witte poedel. Ain’t That A Bitch: een woordspelletje. Om een lang verhaal kort te maken; een uurtje later lag de plaat thuis op de draaitafel. Een heerlijke combinatie van funk, soul en blues door Johnny Guitar Watson.

Een jaar later stond ik vooraan om A Real Mother For Ya aan te schaffen. Een meesterlijk album en wederom een geintje, want mother was slechts de helft van het woord. Daarna ben ik afgehaakt, want Giant was te disco en What The Hell Is This kon letterlijk worden opgevat. Aardig, maar niet geweldig alhoewel de afsluiter Strung Out een geweldige slowsoulblues is. Circa 10 jaar geleden heb ik de CD met twee bonustracks toch maar voor een prikkie aangeschaft, en juist die twee nummers zijn weer geweldig. En weer met een woordspelletje: The Funk If I Know.

Op 17 mei 1996 gaf JGW een concert in Yokohama en stierf op 61-jarige leeftijd aan een hartaanval op het podium mét zijn gitaar, zonnebril en hoed. Hoewel JGW een veelvoud aan singles en 26 albums heeft uitgebracht is A Real Mother For Ya zijn enige echte grote (internationale) succes, maar hij is een voorbeeld en inspirator geweest voor heel veel artiesten. Frank Zappa stelde dat hij gitaar wilde spelen toen hij Three Hours Past Midnight voor het eerst hoorde (1956). Hij was een inspiratie voor Jimi Hendrix, Sly Stone, Steve Miller, Etta James, George Clinton, Tony Joe White, Johnny Winter en Stevie Ray Vaughan. Veel van zijn liedjes zijn gecovered of gesampled. Hij wordt gezien als de oervader van de rap en hij heeft opgetreden met onder andere Larry Williams, Little Richard, Johnny Otis, Sam Cooke en George Duke. Pearl Jam heeft in 2009 Johnny Guitar voor Backspacer opgenomen.

Mijn favoriete nummer is I Want To Ta Ta You Baby. Een woordspelletje…..natuurlijk.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.