Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Mede-blogger Martijn Janssen en ik zijn het over één ding roerend eens: er is te weinig soul in de Snob 2000. En dus ben ik min of meer verplicht minimaal één ‘zwarte’ eendagsvlieg per maand aan te dragen. Deze keer kan ik gewoon niet om Tower Of Power heen. Een geweldige band met veel blazers en een belangrijke invloed op heel veel artiesten en bands, maar evenzo ondergewaardeerd.

In 1993 had Tower Of Power één miezeirg klein hitje in Nederland met Soul With A Capital S. Ik vond het wel funky, maar geen hoogvlieger. Vier jaar later verscheen Rhythm & Business en de single Recapture The Magic werd best regelmatig overdag op de publieke zender gedraaid. Desalniettemin bereikten ze zelfs niet eens de Tipparade en het album wist het maar liefst 3 weken in de lijst uit te houden. Twee jaar later kwam het meer dan uitstekende live-album Soul Vaccination uit. Blind kopen, want dit is inderdaad Soul met een hoofdletter S. Een mengeling van Earth, Wind & Fire, Chic en James Brown, maar hen uitsluitend als een mix van deze te noemen doet afbreuk aan hun muziek. Bovendien, EWF en Chic zijn niet alleen later opgericht, maar hadden ook pas vanaf medio jaren zeventig succes.

De band werd in 1967 opgericht als The Motowns om een jaar later haar naam te veranderen in Tower Of Power. Ze hebben sindsdien logischerwijs diverse personeelsveranderingen ondergaan. Momenteel hebben 60 man ooit in de band gespeeld. Saxofonisten Stephen ‘Doc’ Kupka en (tevens) zanger Emilio Castillo zijn de constante factor in het collectief. Vorig jaar werden nog twee bandleden door een trein geschept, maar ze zijn inmiddels weer van de partij.

In de periode 1972 – 1974 hadden ze in hun moederland zes Top 40 hits, waarvan So Very Hard To Go de grootste en bekendste is. Het lied gaat over een moeilijk afscheid. We wrote it in one sitting and as soon as we were done writing it I knew it was going to be a hit. I actually called my manager and I said, ‘We wrote a hit.’ He said, ‘Yeah, sure.’ I go, ‘No, I’m serious. We wrote a hit.’ I played it for him over the phone and he heard a verse and the chorus and he goes, ‘Damn, I think you’re right’.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Foto: Bruce Steinberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.