Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

Het is waar. Het is niet écht een eendagsvlieg. J.C.A. staat voor Jean Claude Ades. Een van origine Italiaanse DJ met al flink wat jaren een eigen residency op Ibiza. Hij is het bekendst is van de single Shingaling. Een grote zomerhit in 2008.

Onder het alias J.C.A. had hij echter maar één plaat die de Nederlandse Top 40 haalde: I Begin To Wonder. Zelfs toen hij, nadat hij met zijn ‘eigen’ Shingaling opnieuw had geproefd aan commercieel succes en de hernieuwde aandacht aangreep om een remix van I Begin To Wonder op uit te brengen, deed hij dat onder zijn volledige naam. En ook deze versie werd goed ontvangen.

Zelf heb ik echter het meeste met het origineel. Een opvallend plaatje, omdat het eigenlijk geen intro kent. Je rolt er gelijk in en jaagt vervolgens in sneltreinvaart door naar het einde van het nummer. Een heel fijn, zomers stukje dance dat het in 2002 schopte tot de negende plaats in onze nationale hitlijst.

In een aantal andere landen kennen ze echter vooral weer een andere versie: die van Dannii Minogue; het zusje van Kylie Minogue. Toen zij het liedje te horen kreeg van haar platenmaatschappij, benaderde ze Jean Claude Ades om er een ‘pop’-nummer van te maken. Samen gingen ze aan de slag, herschreven een deel van de tekst en arrangeerden de muziek opnieuw. Met dit als resultaat.

Wellicht dat ik vroeger te vaak te dicht op de boxen in de plaatselijke discotheek heb gestaan, of dat ik mijn eigen muziek normaal veel te hard op heb staan, maar ondanks de bedoelde ‘poppy’ insteek, klinkt het niet zo revolutionair anders. Maar in onder andere Engeland werd juist deze versie een grote hit. En dát laat in ieder geval de kracht van het nummer zien. Want als het in drie verschillende uitvoeringen in zoveel landen de charts weet te behalen, dan móet het wel goed zijn.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.