Normaal gesproken stikt het van de vliegen in de zomer, maar dit jaar kampen we met een aanzienlijke daling in de insectenpopulatie. Ondergewaardeerde Liedjes werpt zich dagelijks op als beschermer van de eendagsvliegen. De arme musici die beloftevol beginnen, maar van wie na één poging weinig tot nooit meer iets wordt vernomen.

De boodschap van dit nummer is een hele bekende: na regen komt zonneschijn! Maar helaas is voor de uitvoerende band, ondanks de aanwezige potentie, de zon nooit volledig door het wolkendek gebroken. Hoog tijd om ze nu dan alsnog wel in het zonnetje te zetten. Bij deze dus aandacht voor het warme geluid van de Britse band Obi.

De band was slechts actief tussen 2000 en 2004 maar bracht in die korte tijd een paar zeer mooie liedjes ter wereld. Het geluid van de band zou je het beste kunnen omschrijven als een kruising tussen Indie pop en Folk. Aantrekkelijke muziek, dat zeker, en niet alleen voor het alternatieve publiek. Een mooie carrière leek in het verschiet.

Het is echter wat Obi betreft slechts bij twee albums gebleven. In 2002 werden we positief verrast met The Magic Land of Radio, een mini-album. Waarna in 2004 al het laatste wapenfeit verscheen: Diceman Lopez. Eén van de eerste singles van de band, Somewhere Nicer, de opener van het eerste album, werd achteraf gezien het meest bekende nummer van de band. In 2008 werd dit nummer namelijk gebruikt in een televisie-commercial voor een keten van vakantieparken. Een groter publiek was bereikt, maar toen waren ze zelf al niet meer actief.

Op zich logisch dat dit nummer werd gekozen ter promotie van vakantieparken. Het zonnige Somewhere Nicer brengt je in korte tijd naar een heerlijke plek waar je even kunt genieten van de mooie dingen des levens. Daar waar het wat fijner is. Even weg van de beslommeringen. De schoonheid van dit folk-achtige nummer zit voor een groot gedeelte in de herkenbaarheid van die situatie. Tekstueel maakt het ook nog eens een verwijzing naar Nick Drake’s Bryter Layter. Een eerbetoon volgens mij. Al weet ik het niet zeker. Ik wil het wel graag geloven, en ik hoop dat ik gelijk heb. Het zou namelijk heel mooi zijn als dat bewust was gedaan:

Oh my God – you’re right
It’s brighter later…

Er zijn door Obi ook wat meer andere nummers gemaakt. Meer richting de Indie pop met hitpotentie. Echter dit Somewhere Nicer is in dit kader toch dat mooie en kleine liedje dat zo perfect lijkt te passen bij deze klein gebleven maar mooie band.

Volg de eendagsvliegen op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Billy The Kid – Loser
Johnny Guitar Watson – I Want To Ta Ta You Baby
Don Dixon – Praying Mantis
Jill Jones – Mia Bocca
Spin Doctors – Spanish Castle Magic
The Greatest Show On Earth – Real Cool World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.